Otel işletmelerinde çalışan fiziksel engelli bireylerin mobbing uygulamalarına ilişkin deneyimleri: Bir uygulama
Experiences of mobbing practices of physically disabled individuals working in hotel establishments: An application
- Tez No: 587837
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, engellilik, engelli birey, otel işletmeleri, Mobbing, disability, disabled person, hotel establishment
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmanın amacı, otel işletmelerinde çalışan fiziksel engelli bireylerin mobbing uygulamalarına ilişkin deneyimlerini incelemektir. Araştırma otel işletmelerinde çalışan fiziksel engelli bireylerin mobbing uygulamaları ile ilgili deneyimlerinin nasıl olduğunu belirlemek, bu deneyimleri etkileyen olgu, kavram ve süreçleri açıklamak ve yorumlayabilmek konusunda öneriler sunmaya çalışmaktadır. Araştırma nitel araştırma türlerinden fenomenoloji (olgu bilim) araştırma deseni ile yürütülmüştür. Verilerin analizinde nitel araştırma yaklaşımı kullanılmıştır. Verilerin toplanmasında araştırmacı ve literatürden yararlanılarak“Tanıtıcı Bilgi Formu”ve“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılmıştır. İzmir il merkezinde dört ve beş yıldızlı otel işletmelerinde çalışan 10 fiziksel engelli birey araştırmaya dâhil edilmiştir. Araştırmaya dâhil olan fiziksel engelli bireylerin mobbing uygulamalarına ilişkin dört temel kategori ve bunların alt kategorileri belirlenmiştir. Bu dört temel kategori;“Mobbing Uygulama Nedenleri”,“Deneyimlenen Mobbing Uygulamaları”,“Deneyimlenen Mobbing Uygulamalarının Sonuçları/Etkileri”,“Deneyimlenen Mobbing Uygulamaları ile Baş etme Mekanizmaları ve Çozüm Önerileri”'dir. Otel işletmelerinde çalışan fiziksel engelli bireylerin mobbing uygulamalarına maruz kaldığı belirlenmiştir. Otel işletmelerinde çalışan fiziksel engelli bireylerle ilgili mobbing uygulamalarının nedenlerini ve etkilerini en aza indirecek çalışmaların yapılmasının mobbing davranışları ile baş etmeye ve fiziksel engelli bireylerin çalışma yaşamlarını iyileştirmeye katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the experiences of mobbing practices of physically disabled individuals working in hotel establishments. The research aims to determine how the experiences of physically disabled individuals working in hotel establishments are related to mobbing practices, and to make suggestions for explaining and interpreting the facts, concepts and processes affecting these experiences. The research was conducted with a phenomenology research design which is one of the qualitative research types. Qualitative research approach was used in analysis of the data. In order to collect data, the“Identifying Information Form”and“Semi-Structured Interview Form”developed by the researcher and the literature were used. Ten physically disabled individuals working in four and five star hotel establishments in İzmir city center were included in the study. Four main categories and subcategories of mobbing practices of the physically disabled individuals included in the study were determined. These four main categories are;“Reasons for Mobbing Practice”,“Experienced Mobbing Practices”,“Results / Effects of Experienced Mobbing Practices”,“Coping Mechanisms with Experienced Mobbing Practices and Solution Suggestions”. It was determined that individuals with physical disabilities working in hotel establishments were exposed to mobbing practices. It is belived that conducting studies to minimize the causes and effects of mobbing practices related to physically disabled individuals working in hotels will contribute to coping with mobbing behaviors and improving working life of physically disabled individuals.