Derbent baraj gölü ve yakın çevresinin turizm coğrafyası, Samsun
Tourism geography of derbent dam lake and near environment, Samsun
  1. Tez No: 587862
  2. Yazar: HALİL ÖZKÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir turizm, Derbent Baraj Gölü, SWOT analizi, Bafra, Samsun, Sustainable tourism, Derbent Dam Lake, SWOT analysis, Bafra, Samsun
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada Derbent Baraj Gölü ve yakın çevresinin turizm potansiyeli incelenmiştir. Bunun için çalışma sahasında bulunan doğal ve kültürel varlıklar tespit edilerek haklarında bilgi toplanmıştır. Bu çerçevede çeşitli aktivitelerin yapılabileceği Kapıkaya, Akalan Şelaleleri ve Otkaya Mağarası gibi doğal alanlar; Asarkale, Asar Köyü Kaya Mezarları ve Sarı Kilise gibi tarihi kültürel alanlar ve Kapıkaya Festivali ile Neyzen Tevfik Kolaylı Festivali gibi etkinlikler turizm açısından incelenmiştir. Ayrıca çalışma alanının turizm potansiyelinin tespiti için SWOT analizi anketi yapılmış ve değerlendirilmiştir. Anket sonuçlarına göre, çalışma alanının öne çıkan güçlü yönlerini zengin tarihi ve kültürel miras ile birçok rekreasyon faaliyetinin yapılabildiği bozulmamış doğal çevre; zayıf yönlerini ise, altyapı ve hizmet unsurlarının yetersizliği, reklam ve pazarlamanın eksikliği gibi özellikler oluşturmaktadır. Bafra İlçe merkezinde Turizm Fakültesinin açılması gibi yeni olgular ise çalışma alanının turistik gelişmesi için önemli fırsatlar olarak değerlendirilmiştir. Festival dönemleri başta olmak üzere antropojenik baskı ve kirliliğin artması ile yörede turizm bilincinin gelişmemiş olması ise turizmi tehdit eden başlıca unsurlar olarak değerlendirilmiştir. Çalışma alanında sürdürülebilir turizmin geliştirilebilmesi için, çalışma verilerine dayalı olarak ortaya konulan önerilerin zaman geçirilmeden uygulamaya konulması büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the tourism potential of Derbent Dam Lake and its close surroundings was investigated. For this purpose, natural and cultural values in the study area were identified and information was collected about them. Accordingly, picnic areas, where various activities can be done, Natural areas such as Kapıkaya, Akalan Waterfalls and Otkaya Cave; Historical cultural areas such as Asarkale, Asar Village Rock Tombs and Yellow Church, and activities such as Kapıkaya Festival and Neyzen Tevfik were examined in terms of tourism. In addition, SWOT analysis questionnaire was used to determine the tourism potential of the study area and and its measured. According to the results of the survey, the prominent strengths of the study area are the rich historical and cultural heritage and the unspoiled natural environment where many recreation activities can be carried out; weaknesses include inadequacy of infrastructure and service elements, lack of advertising and marketing. The opening of the Faculty of Tourism in Bafra District center have been evaluated as important opportunities for the touristic development of the study area. The anthropogenic pressure and pollution, especially during the festival periods, and the lack of tourism awareness in the region have been considered as the main factors threatening tourism. In order to develop sustainable tourism in the study area, it is of great importance that the recommendations put forward based on the study data be implemented immediately.