Artroskopik ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu cerrahisi uygulanan hastalarda hamstring greft alım tekniklerinin karşılaştırılması
Comparison of hamstring graft harvesti̇ng techniques in patients with arthroscopic anterior cruci̇ate li̇gament reconstruction surgery
  1. Tez No: 587883
  2. Yazar: ERGİN TÜY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN ERÇİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Ön çapraz bağ rüptürü, safen sinirin infrapatellar dalı, duyu kaybı, donör saha, posterior insizyon, Lysholm skor, Anterior cruciate ligament rupture, infrapatellar branch of saphenous nerve, sensory loss, donor site, posterior incision
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Ön çapraz bağ yırtığı nedeni ile opere olup, hamstring tendon grefti kullanılan hastalarda anterior ve posterior insizyonların kanama miktarı, kozmetik problemler, duyu problemleri, eklem hareket açıklığı ve diz skorları bakılarak birbirlerine üstünlüklerinin karşılaştırılması Gereç ve Yöntem: İleriye dönük olarak planladığımız çalışmamıza 41 hastadahil edildi (38 erkek, 3 kadın). Hastalar randomize olarak iki gruba ayrıldı. 1. Grup (26 hasta) anterior insizyon ile (anterior oblik veya anterior vertikal insizyon) hamstring tendon otogrefti alınarak ÖÇB rekonstürksiyonu uygulanırken, 2. Gruba (15 hasta) posterior horizontal insizyon ile hamstring tendon grefti alınarak ÖÇB rekonstrüksiyonu uygulandı. 1. Grup yaş ortalaması 29,77±7,65, 2. Grup yaş ortalaması 26,4±8 yıl olarak tespit edildi (p>0,05). Her iki grubun takip süresi 6 ay. Hastaların ameliyat öncesi ve sonrası Lysholm skorları, ameliyat sonrası Visuel analog skala (VAS) ve Wound Evulation Scale (WES) skorları değerlendirildi. Ameliyat sırasında tendon greft alım ve turnike süreleri not edildi. Ameliyat sonrası insizyon tipi ve uzunluğu not edildi. 24. Saat donör sahaya konulan dren çıkartılıp, kanama miktarı not edildi. Ameliyat sonrası duyu muayenesi iğneleme testi ile yapıldı. Ameliyat sonrası eklem hareket açıklıkları ve uyluk kalınlıkları (sağlam ve opere diz) ölçüldü. Bulgular: Posterior insizyon yapılan hastalarda safen sinirin infrapatellar dallarının etkilenme oranı daha düşük, kanama miktarı daha az ve insizyon uzunluğu daha kısa olup, fonksiyonel olarak her iki yöntemin birbirine bir üstünlüğü bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare the superiority of anterior and posterior incisions with amount of bleeding, cosmetic problems, sensory problems, range of motion and knee scores in patients who be applied hamstring tendon graft surgery for anterior cruciate ligament rupture Materials and Methods: Forty-one patients (38 males, 3 females) were included in our prospective study. The patients were randomly divided into two groups. The first group (26 patients) be applied ACL reconstruction by anterior incision (anterior oblique and anterior vertical incision), and the second group (15 patients) be applied ACL reconstruction with a posterior horizontal incision and a hamstring tendon graft. The mean age of the first group a 29.77 ± 7.65, and the mean age of the second group was 26,4 ± 8 years (p> 0.05). The follow-up period of both groups was 6 months. Preoperative and postoperative Lysholm scores, postoperative VAS and WES scores were evaluated. During surgery, tendon graft uptake and tourniquet durations were noted. Postoperative incision type and length were noted. The drain was placed from donor site on the 24th hour and the amount of bleeding was noted. Postoperative sensory examination was performed with needling test. Postoperative joint range of motion and thigh thickness (intact and operated knee) were measured. Results: In patients who be applied posterior incision, infrapatellar branches of the saphenous nerve were less affected, the amount of bleeding was shorter and the incision length was shorter and functionally, both methods have no superiority to each other.