Wada verilerine göre Türkiye'de dopingi en çok kullanan, atletizm, halter, güreş branşlarında ki sporcu, antrenör ve yöneticilerin doping bilgi seviyesinin analizi
Wada doping by using the most in Turkey the data, running, swimming, wrestling athletes that branches in, doping analysis of coaches and managers 'knowledge level
  1. Tez No: 587971
  2. Yazar: ONUR BOZAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN KEPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Doping, Sporcu, Antrenör, Yönetici, Halter, Güreş, Atletizm, Doping, Sportsman, Coach, Manager, Weightlifting, Wrestling, Athletics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Ülkemiz ve dünyada spor endüstriyel hale gelmesiyle birlikte sporda ilaç kullanımı hızla yaygınlaşmıştır. Bu sporun artık sporcuların değil ilaç şirketlerinin yarışı haline geldiğini düşünülmektedir. yakın geçmişimizde dünya gündemine gelen Rus sporcuların doping yaptığını tespit edilmiş ve IOC(Uluslar Arası Olimpiyat Komitesinin) Rusya devletinin sporcularının doping (yasaklı madde ) kullanıldığından dolayı Rus sporcularına spor organizasyonlarından men cezası vermiştir. Ve Rusya devleti artık takım olarak uluslar arası organizasyonda yer alamayacaktır. Davaları halen CAS (uluslar arası spor mahkemesi) tarafından sürdürülmektedir. Ülkemiz de dünyada en çok yasaklı madde kullanılan ülkeler arsında yer almakta, ülkemizde ki yasaklı madde kullanımın sebzelerinin ve teşviklerinin analizi ve sebeplerini öneticilerin doping bilgisinin analizini ile ülkemizde ki yasaklı madde kullanımın artış sebeplerini araştırmak ülkemizde sağlıklı ve başarılı dürüst sporcular yetiştirmek için yapmış olduğum çalışma ile Türk sporun imajının koruma amacı ile araştırmayı hedeflenmiştir. Doping kullanımında haksız rekabet gerçeği ve sağlık açısından olumsuz etkilere sebep olması bu konuda aydınlanmayı zorunlu hale getirmektedir. Bu anlamda öncelikle spor öğrenimi gören bireylerin, antrenörlerin ve yöneticilerinin doping konusundaki bilgilerinin ve dopinge bakış açılarının bilinmesi gerekmektedir. Bu şekilde elde edilen bilgiler analiz edilerek eğitim-öğretim hizmetlerinin düzenlenmesinin yanı sıra geleceğin sporcu, antrenör ve yöneticilerinin şimdikinden daha bilinçli bir şekilde Türk sporuna ve toplumuna hizmet etmelerinden söz edilebilir. Ülkemizde doping kullanımın sebeplerini araştırmak ve sporcuların doping kullanımında antrenör ve yöneticilerinin etkeninin belirlenmesi sporcuların, antrenör ve yöneticilerin, doping hakkındaki bilgi seviyelerinin analizini yapmak. Bunun tespitini sağlamak amacıyla bu araştırma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
With sports in our country and in the world, the use of drugs in sports has become wide spread. It is thought that this sport has become the race of the pharmaceutical companies and not the athletes any more. Russian athletes who have come to the World agenda in our recent history have been determined to be doping, and IOC (International Olympic Committee) has banned Russian athletes of doping by Russian athletes. And the Russian state will nolonger be a part of the international organization as a team. Their case is stil maintained the CAS (international sports court). Our country is among that use the most banned substances in the world, the analysis of vegetables and in entives for the use of banned substances in our country and the analysis of the doping knowledge of sports managers in our country to investigate the reasons for the increase in the use of banned substances in our country to work with the healthy and success ful athletes in Turkey to train honestly The aim of the study is to protect the image of the sport with the aim of protection. The fact that unfair competition in the use of doping causes negative effects on there alidatoryen lighten ment of doping. In this sense, it is necessary to know the knowledge of doping students and their knowledge about doping. Besides the provision of education and training services, it can be mentioned that future athletes, trainers and trainers will serve Turkish sports and society more consciously than now. To investigate the reasons of doping use in our country and To determine the factors of the coach and managers of the athletes in the use of doping. To analyze the level of knowledge of the athletes, trainers and managers about doping. I aimed to do this research to determine this.