İlkokul öğrencilerinin yabancı dil öğrenme kaygılarının incelenmesi
An examination of foreign language learning anxiety level of primary schoolchildren
- Tez No: 587990
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GİZEM ENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil, Yabancı Dil Kaygısı, Yabancı Dil Eğitimi, Foreign Language, Foreign Language Anxiety, Foreign Language Education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Dil; dünyanın oluşumundan bu yana en önemli iletişim kaynağı olmuş, insanların öğrenme ve bilme arzusu, farklı kültürler ve farklı dilleri de tanıma zorunluluğunu beraberinde getirmiştir. Anadili ile kıyaslanınca farklı dilleri öğrenmek insanoğlu için biraz karmaşık ve zorlu bir süreç halini alsa da insanoğlu bu süreçleri bir şekilde aşmak için çaba göstermiştir. Neden bazı insanlar çok çabuk öğrenirken diğer insanlar yabancı dil öğrenme konusunda zorluk yaşamaktadır? Türkiye'de ilkokuldan üniversite dönemine kadar yabancı dil eğitimi verilmesine rağmen yabancı dilin kullanımıyla ilgili güçlüklükler yaşandığı pekçok araştırmada ifade edilmiştir. İnsanların yabancı dil öğrenirken yaşadıkları kaygı düzeylerinin dil öğrenimini olumlu ya da olumsuz etkileyip etkilemediği, kaygı düzeyleri üzerinde cinsiyetin etkili olup olmadığı gibi soruların cevaplarını bulma isteği beni heyecanlandırmış ve bu tezi yazmaya itmiştir. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama çalışması olarak tasarlanmıştır. Bu amaçla öğrencilere yabancı dil öğreniminde kaygı düzeyleri ile ilgili ölçek verilmiş ve cevaplamaları istenmiştir. Veriler, İzmir, Bornova'da bulunan toplam 38 İlkokulda öğrenim gören yalnızca dördüncü sınıf öğrencilerinden (gönüllü) toplanmıştır. Alınan cevaplar Spss programı ile analiz edilip, bulgulanmıştır. Araştırmada kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre, özel ders alan veya kursa devam eden öğrenccilerin etmeyenlere göre daha fazla yabancı dil kaygısı yaşadıkları, yurtdışında bulunma durumunun, okul türünün, anne–babanın yabancı dil bilme durumunun, akademik ortalamanın ve yabancı dil öğrenmeye başlama yaşının ise kaygı üzerinde anlamlı bir farklılık yaratmadığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Language; since the formation of the world has been the most important source of communication, people's desire to learn and to know, has brought with it the obligation to recognize different cultures and different languages. While learning foreign languages is a complicated and challenging process for human beings compared to the mother tongue, human beings have endeavored to overcome these processes in some way. Why do some people learn quickly while others have difficulty learning a foreign language? Despite foreign language beeing offered from elementary school to University, many studies has expressed the difficulties regarding the use of foreign languages in Turkey. I was excited by the desire to find answers to questions such as whether the level of anxiety experienced by people while learning a foreign language had a positive or negative effect on the learning process, or whether gender had an effect on their anxiety levels, and it prompted me to write this thesis. The research was designed as a descriptive survey study. For this purpose, The students were given a scale about their anxiety levels while learning a foreign language and they were asked to answer. Data were collected from only fourth grade (volunteer) students studying at 38 diffrent primary schools in Bornova, İzmir. The responses were analyzed and evaluated by the SPSS program. In the research, female students had more foreign language anxiety than male students, students who took private lessons or courses had more foreign language anxiety than those who were not. It was concluded that there was no significant difference in the situation of being abroad, school type, parental knowledge of foreign language, academic average and the starting age of learning a foreign language.