Sakız çiğnemenin bakteri plağı pH'si, tükürük akış hızı pH'si tamponlama kapasitesi, Ca, PO ve total protein konsantrasyonlarına etkisinin incelenmesi
- Tez No: 58804
- Danışmanlar: DOÇ.DR. F. FÜSUN ÖZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Akış Hızı, Çiklet, Flor(F~), Kalsiyum(Ca++), Plak, Tamponlama Kapasitesi, Tükürük, Buffering Capacity, Calcium(Ca++), Chewing Gum, Flouride(F'), Flow Rate, Plaque, Saliva
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada kalsiyum ve florürlü çikletlerin dental plak ve tükürük üzerine olan etkileri in situ olarak araştırılmıştır. Bu amaçla; yaşları 8-10 arasında değişen 51 kız 5'i erkek toplam 10 sağlıklı deneğe, 1 adet parafilm, 1 adet Ca+F'lü çiklet ve 2 adet Ca+F'lü çiklet çiğnetilmiştir. Araştırmanın Ca+F'lü çiklet ve parafilm çiğnenmesinin dental plak üzerinde oluşturduğu etkileri ile ilgili bölümünde deneklere, 1 dakika %'luk 10 mi sukroz gargarasını takiben çikletlerin 10 dakika çiğnetilmesi ile plak pH'sı ve plak F~ konsantrasyonu belirlenmiştir. Araştırmanın Ca+F'lü çiklet ve parafilm çiğnenmesinin tükürük üzerinde oluşturduğu etkileri ile ilgili bölümünde deneklerin, çikletleri 10 dakika çiğnemeleri ile tükürük pH'sı, F~ konsantrasyonu, Ca++ konsantrasyonu, akış hızı ve tamponlama kapasitesi belirlenmiştir. Her üç deney grubunun da plak pH'sını, akış hızını ve tamponlama kapasitesini arttırdığı bulunmuştur. Ca+F'lü çiklet çiğnenmesinin Ca++ konsantrasyonunu belirgin bir şekilde yükselttiği, fakat tükürük F~ konsantrasyonuna etkili olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study the in situ effect of calcium and fluoride chewing gums on dental plaque and saliva were studied. For this purpose, one parafilm, one Ca+F chewing gum and two Ca+F chewing gum were chewed to 10 healthy subjects(aged 8-12 years,5 male and 5 female children). In the part of study for the effect of chewing of Ca+F chewing gum and parafilm on the dental plaque, first the participants used 10 ml rinse contains 10 percent sucrose solution. Then, following of 10 minutes chewing operation, plaque pH and F“ concentration were evaluated. The other part of the study, the effect of chewing of Ca+F chewing gum and parafilm on the saliva was searched and for this aim,saliva pH, F”concentration, Ca++ concentration, flow rate and buffering capacity were evaluated by chewing the gum in 10 minutes period. As a result, each three experiment group increased plaque pH, flow rate and buffering capacity. Finally, chewing Ca+F chewing gum highly increased Ca++ concentration but there is no effect on F" concentration.