Tüketici yenilikçiliği sembolik tüketim ve plansız satın alma davranışı arasındaki ilişkilerin incelenmesi
İnvestigation of the relationships between consumer innovation, symbolic consumption and unplanted purchasing behavior
  1. Tez No: 588152
  2. Yazar: DİLAN ASLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERCAN KESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilik, Tüketici Yenilikçiliği, Sembolik Tüketim, Plansız Satın Alma Kararı, Innovation, Consumer Innovation, Symbolic Consumption, Unplanned Purchase Decision Page
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Günümüz rekabetçi pazar koşullarında 'yenilik' işletmelerin ayakta kalmak için kullandıkları önemli araçlardan birisidir. Piyasaya sunulan yeni ürün ve hizmetlerin anlam kazanması ise tüketicilerin bu yenilikleri benimsemesi ile mümkündür. Firmaların, yenilik çalışmaları esnasında tüketicilerin ihtiyaç ve isteklerini göz önünde bulundurması ve dikkate alması, tüketicilerin yenilikleri benimsenmesi sürecini oldukça kolaylaştıracaktır. Bu çalışmanın temel amacı, tüketici yenilikçiliği, sembolik tüketim ve plansız satın alma davranışı arasındaki ilişkilerin tespit edilmesidir. Araştırmanın kapsamını, Ağrı ilinde yaşayan 18 yaş ve üzerindeki hazır giyim kullanıcıları oluşturmaktadır. Çalışmada kolayda örnekleme yönteminden yararlanılarak 410 katılımcının yer aldığı anket çalışması yapılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma, frekans dağılımı, güvenilirlik analizi, açımlayıcı faktör analizi ve regresyon analizinden yararlanılmıştır. Analizlerin yapılmasında SPSS 22.0 paket istatistik programlarından yararlanılmıştır. Araştırma gerçekleştirilen regresyon analizleri sonucunda tüketici yenilikçiliğinin hazır giyim sektöründe sembolik tüketim ve plansız satın alma davranışları üzerinde anlamlı ve pozitif yönde bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
On of the important tools that businesses use to survive in today's competive markat conditions is innovation. New products, service or brands offered to the market can gain meaning by consumers adopting these innovations. The fact that companies take into cosideration and take into account the needs and wishes of consumers during their innovation studies wiil maket he process of adopting the innovations of teh consumers much easier. İnnovation levels of consumers are an important behaviooral factor in adopting an innovation. The main purpose of this study is to determine the relationships between consumer innovation, symbolic consumption and unplanned buying behavior. The scope of the study consists of ready wear users aged 18 and over living in Ağrı data wery collected from 410 participants by faceto face questionnaire method by making use of non-random sampling methods. Arithmetic mean, Standard devlation, frequency disttribution, reliability analysis, exploratory, factor analysis and regression analysis were used in the analysis of the data SPSS 22.0 package statistics programs were used in the analysis, as result of the regression analyzes, it was determined that symbolic consuption had a significant and positive effect on consumer innovation and consumer innovation had a significant and positive effect on unplanned purchasing behavior.