Optımızatıon of elementary school buıldıngs ın Morocco
Fas'ta i̇lkokul bi̇nalarinin opti̇mi̇zasyonu
- Tez No: 588261
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ÜMRAN TOPÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim Okul Binaları, Optimizasyon, Eğitim Mimarisi, Katılımcı Tasarım, Elementary School Buildings, Optimization, Educational Architecture, Participatory Design
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Eğitim, yirmi birinci yüzyılda bütün ulusların olmasa da, çoğunun ilgi odağı olmaktadır. Tartışmasız, istenen herhangi bir değişimin ve gelişmenin temelinde eğitim vardır. Öğrenme süreci, herhangi bir insanın çocukluğundan beri başlar. İyi bir öğrenme deneyimi sağlamak için, bilim adamları ve akademisyenler, eğitici yolculuklarında çocuklara eşlik edecek teknikler geliştirmektedirler. Bununla birlikte, mimarlar da eğitim çıktılarını ve refahı arttırma amacıyla çeşitli teoriler üretmiştir. Bu tezde, genel olarak dünyadaki ve özellikle Fas'taki ilköğretim okul binalarına vurgu yapılmıştır. Literatür taramasında geliştirilen teorik yaklaşımları göstermek için, iki ilköğretim okulu görsel olarak incelenmiştir. Fas'taki“katılımcı tasarımın”güçlendirilmesi adına, olası optimizasyon müdahalelerini geliştirmek için okullardan birinde bir atölye çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmanın bulguları, mimarlığın eğitim çıktıları ve okul binaları kullanıcılarının memnuniyeti üzerindeki önemli etkisini ortaya koymaktadır. Bu araştırma aynı zamanda Fas devlet okullarının bu konuda karşılaştığı zorlukları da incelemiştir. Eğitim mimarisindeki gelişmelerde giderek artan boşluk nedeniyle, krallığın okul binalarındaki optimizasyon işlemleri üzerinde çalışma zamanı gelmiştir.
Özet (Çeviri)
Education is being the center of interest of most, if not all nations in the twenty-first century. Unarguably, it represents the solid base of any desired change and development. The process of learning starts since the early childhood of any human being. To ensure a good learning experience, scientists and academicians have been developing techniques to accompany the children in their educational journeys. However, architects have, too, generated several theories in the aim of improving the educational outcomes and prosperity. In this thesis, the emphasis will be held on elementary school buildings in the world generally and in Morocco particularly. To illustrate the theoretical approaches developed in the literature review, two cases of elementary schools are studied and explored visually. For the sake of empowering 'participatory design' in Morocco, a workshop is conducted in one of the cases, to enhance potential optimization interventions. The findings of this research reveal the important influence of architecture on the educational outcomes and satisfaction of the users of school buildings. This research also uncovered the challenges facing the Moroccan public schools in this respect. Due to the on growing gap in the educational architecture advance, it is time to work on optimization operations in the school buildings of the kingdom.