İzole kobay ileumunun longitudinal kas myenterik pleksus preparatında serotinin kontraksiyonlarına Kaptopril ve Fosforamidon'un etkileri
  1. Tez No: 58844
  2. Yazar: ELİF DAİ (SURAN)
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. ŞÜKRÜ AYNACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Serotonin (5-Hidroksitriptamin), Substans P, Anjiotensin dönüştürücü enzim (ADE) ve Nötral endopeptidaz (NEP) inhibitörleri, Kobay ileumu
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Ocak 1997 izole kobay ileumununun longitudinal kasında serotonin (5-Hidroksitriptamin: 5-HT)'in doza bağımlı kontraksiyonlar oluşturduğu bilinmekte ve bu kontraksiyonlara kısmen substans P (SP)'nin aracılık ettiği düşünülmektedir. Yine aynı kasta SP'nin de doza bağımlı kontraksiyona neden olduğu ve SP'nin yıkımında rolü olan anjiotensin dönüştürücü enzim (ADE) ve nötral endopeptidaz (NEP) enziminin inhibe edilmesiyle, SP kontraksiyonlarında bir potansiyalizasyon olduğu da gösterilmiştir. Bu nedenle ADE ve NEP'ın inhibe edilmesiyle serotonin kontraksiyonlarında bir artış olması beklenir. Bu çalışmada 5-HT'in longitudinal kasda doza bağımlı (10“7-10”5M) kontraksiyonlar oluşturduğu ve oluşan bu kontraksiyonların 5-HT (lO^M) verilmesinden 10 dak. önce ortama ADE inhibitörü kaptopril (10'5M) ve/veya NEP inhibitörü fosforamidon (10"5M) uygulanmasıyla anlamlı olarak arttığı gözlendi. Ne kaptopril ne de fosforamidon bu dozlarda ileumun spontan aktivitesinde herhangi bir değişikliğe neden oldu. Bu iki inhibitörün ortama birlikte uygulanmasıyla oluşan potansiyalizasyon oranı ile tek başlarına ortama eklenmesiyle ortaya çıkan potansiyalizasyon oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. iBu bulgulardan, kobay ileumunda ADE ve NEP'ın var olabileceği, bu enzimlerin inhibe edilmesiyle serotonin kontraksiyonlarının arttığı ve bu şekilde 5-HT'in longitudinal kasdaki kontraksiyonlarına kısmen SP'nin aracılık edebileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
It is known that serotonin ( 5-Hydroxytriptamine; 5-HT) cases dose- dependent contractions in the isolated longitudinal muscle of guinea-pig ileum and substance P (SP) contributes partly to this 5-HT induced contractions. SP also causes dose-dependent contractions in the same muscle and it was shown that inhibitions of angiotensin converting enzyme (ACE) and neutral endopeptidase (NEP) which play a role in the degradiation of SP potentiates these contractions. Therefore it can be expected that inhibition of these enzymes could also enhance 5-HT contractions. In this study, we showed that 5-HT (10“7-10”5M)-induced dose- dependent contractions and that these contractions were augmented significantly by ACE inhibitor captopril (10“5M) and/or NEP inhibitor phosphoramidone (10”5M), added into the medium 10 minute prior to 5-HT. Neither captopril nor phosphoramidone changed the spontaneous activity ofthe ileum at concentrations mentioned above. The response to the combination of theese two agents was not significantly different from the individual responses to them alone. From these results, it was suggested that ACE and NEP may be present in guinea-pig ileum, inhibition of these enzymes enhances 5-HT induced contractions because of the mediation of serotonin action by substance P. Key-words: Serotonin (5-HT), Substance P (SP), Angiotensin converting enzyme (ACE) and Neutral endopeptidase (NEP) inhibitors, Guinea-pig ileum IV