Sıçan etanol yoksunluk sendromunda nitrik oksidin rölü
- Tez No: 58845
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. ŞÜKRÜ AYNACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Nitrik Oksid, Etanol, Sıçan, L-Arginin, L-NAME, Nitric Oxide, Ethanol, Rat, L-arginine, L-NAME u
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Nitrik Oksid (NO) prekürsörü L-arginin ile NO sentaz (NOS) inhibitory L-N^-nitro arginin metil esterin (L-NAME) etanol yoksunluk sendromu (EYS) üzerine etkileri sıçanlarda incelendi. Sıçanlara 15 gün süre ile %7.2 etanol (v/v) içeren modifiye sıvı diyet verildi. L-arginin (100, 200 ve 1000 mg/kg) ve L-NAME (30 ve 60 mg/kg) deney hayvanlarına intraperitoneal olarak injekte edildi. Kontrol grubuna aynı yoldan serum fizyolojik verildi. Etanolun kesilmesine bağlı olarak indüklenen davranışsal EYS semptomları ve odiyojenik tutarıklar üzerine ilaçların etkisi EYS'nin ilk 6 saati boyunca değerlendirildi. EYS'nin 6. saatindeki gözlemlerden 30 dakika önce tüm injeksiyonlar tekrarlandı. L-arginin 1000 mg/kg dozda EYS esnasında artmış lokomotor aktiviteyi inhibe etti ve total EYS skorunu azalttı. İlave olarak, odiyojenik tutarıkların latent süresini de anlamlı düzeyde uzattı ve şiddetini azalttı. Bununla beraber, 100 ve 200 mg/kg'lık daha düşük dozlarda lokomotor hiperaktivite, total EYS skoru ve odiyojenik tutarıklar üzerinde anlamlı bir etki oluşturmadı. L-NAME çalışmada kullanılan her iki dozda davranışsal EYS esnasında artmış lokomotor hiperaktivite, total EYS skoru ve odiyojenik tutarıkları anlamlı ölçüde inhibe etti. Sonuç olarak, NO sıçanlardaki deneysel EYS'de iyileştirici bir role sahip gibi görünmektedir ve NOS inhibitörieri EYS'nin tedavisinde yeni bir hedef olabilir. Yüksek doz L-arginin ile gözlenen inhibitor etkiler non-spesifik bir etki olabilir.
Özet (Çeviri)
Effects of L-arginine, a nitric oxide (NO) precursor, and L-NG-nitro arginine methyl ester (L-NAME), a NO synthase inhibitor, on ethanol withdrawal syndrome (EWS) have been investigated in rats. Ethanol (7.2 % v/v) was given to rats by a modified liquid diet for fifteen days. L- arginine (100, 200 and 1000 mg/kg), L-NAME (30 and 60 mg/kg) and saline were injected to rats intraperitoneally. The effects of drugs on behavioral symptoms and audiogenic seizures induced by ethanol withdrawal were evaluated during the first six hours of ethanol withdrawal. All injections were repeated 30 min before from 6th h of observation period. L-arginine (1000 mg/kg) inhibited locomotor hyperactivity induced by ethanol withdrawal and reduced total EWS score from beginning of EWS significantly. L-argininine (1000 mg/kg) also prolonged the latency and reduced the intensity of audiogenic seizures significantly. Other small doses of L-arginine did not produce any significant change on EWS. Both doses of L-NAME using in the study inhibited increased locomotor activity and reduced total EWS score. It also significantly reduced the incidence of audiogenic seizures. As a result, NO seems to have a role in experimental EWS in rats and NOS inhibitors may be a new target for the treatment of EWS. Inhibitory effects observing by high dose of L-argininine on EWS may be a non specific effect.