3-6 yaş arası çocuk ayakkabılarında tüketici tercihleri
Consumer preferences in 3-6 years old children shoes
  1. Tez No: 588472
  2. Yazar: SEVİL ÇIRACI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELDA GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, İşletme, Clothing Industry, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ayakkabı, Çocuk Ayakkabısı, Tüketim, Çocuk Tüketici, Shoes, Kids Shoes, Consumption, Kids Consumer
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Önemli tüketici kitlesinden birisini oluşturan çocuklar her alanda olduğu gibi ayakkabı tüketiminde de önemli bir pazar payına sahiptir. Küçük yaştaki çocukların tüketim malzemelerinin tercihinde ise, ebeveynler daha çok etkili olmasına rağmen zaman zaman ailelerin satın alma kararları üzerinde etkili olabilmektedirler. Bu araştırmanın amacı, 3-6 yaş arası çocuklar için ayakkabı satın alma davranışlarına etki eden faktörler ve tercih edilen özellikleri belirlemektir. Araştırmanın evrenini İstanbul ili Küçükçekmece ilçesinde bulanan farklı sosyal ve ekonomik düzeye sahip 14 anaokulunda okuyan 3 ile 6 yaş arasındaki çocuklar, örneklemini ise, izin alınan okullardan rastlantısal olarak seçilen 600 öğrenci oluşturmaktadır. Betimsel araştırma yönteminin kullanıldığı çalışmada araştırma verilerini elde etmek amacıyla bir anket formu oluşturulmuş ve kullanılmıştır. Anket formu dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm demografik özelliklerin yer aldığı bilgiler, ikinci bölüm satın alma davranışları, üçüncü bölüm satın almada tercih edilen özellikler ve dördüncü bölümde kullanım esnasında yaşanan problemler ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Anket uygulaması sonucunda elde edilen veriler SPSS paket programına aktarılmış, sonuçlar tablolarda verilmiştir. Ayrıca satın alma davranışları, tercih edilen özellikler ve kullanım esnasında yaşanan problemler ile çocukların cinsiyeti ve ailelerin gelir düzeyleri arasında anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemek amacıyla ki-kare ilişki analizi yapılmış, sonuçları tablolarla birlikte verilmiştir. Araştırma sonucunda çocuklarda en çok tercih edilen ayakkabı türünün spor ve günlük ayakkabı olduğu, bunu ortopedik ayakkabı ve botun takip ettiği görülmüştür. Çocuk ayakkabılarında en fazla deri malzeme tercih edildiği, bunu suni ve tekstilin takip ettiği, tabanda PU, TPR ve kauçuk malzemelerin tercih edildiği, desen olarak düz renk, süsleme malzemesi olaraksa çıtçıt ve fermuar, kapanmada cırt bant ve daha çok siyah ve beyaz renkte ayakkabıların tercih edildiği görülmektedir. Ayrıca, ayakkabı satın alırken en fazla oranla rahatlık, kullanışlılık ve kaliteden etkilendikleri, ayakkabı satın alma nedeninin ise ayak numaraları büyüdüğü için olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Ayakkabı kullanımı esnasında ise en fazla ayakkabının yüzeyinin çabuk deforme olması problemini yaşadıklarını belirttikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Consisting of an important consumer portion, children like any other areas, have also an important market share in shoe comsumption. Despite the effective decision of parents for choosing consuming of materials and products, small children have sometime effect on decision for purchases products. The purpose of this research, to identify the factors and assessment that effecting purchasing attitude of 3-6 years children. The field of research consists children between 3 and 6 years with different social background and different welfare whose studying on 14 kindergarten in Kucukcekmece a suburb are of Istanbul. And its sampling consist randomly chosen 600 students with the permission of school. The study which a descriptive research method being used, a survey composed and used in order to obtain research data. The survey form consist of four chapters. First chapter contain information that possess a demographic specifications, second chapter purchase attitudes, third chapter features that being preferred and in the fourth chapter information related on problems during the usage. At the result of survey implementation data stored to SPSS package program, results notified at charts. Furthermore chi-squared test carried out in order to identify meaningful relations between children gender, economy situation of family for purchasing attitude, preferred specifications and problems during the usage. Results granted with charts. In the result of research being observed that the most preferred children shoes are sport subsequently followed by orthopedic and boat shoes. On children shoes being observed that the most chosen materials are leather, subsequently followed by artificial and textile and on the sole mostly PU, TPR and rubber and as design flat color and as ornament material snap fastener, zipper and in closure velcro tape and as color black and white mostly being chosen.Furthermore as percentage when buying shoes comfort, usage and quality and qua the reason of buying shoes growth of feet being observed. In the usage of shoes generally problems on quick surface deformation being remarked.