3-6 yaş arası çocukları olan annelerin çocukluk çağı travmaları, çocuk yetiştirme tutumları ve psikolojik sağlamlıkları arasındaki ilişki
The relationship between childhood trauma of mothers with children aged 3-6, their child raring styles and their psychological resilience
- Tez No: 724686
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEVİN ERACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Travmaları, Psikolojik Sağlamlık, Çocuk Yetiştirme Tutumları, Childhood Traumas, Psychological Resilience, Child Rearing Attitutes
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı 3-6 yaş arası çocuğu olan annelerin çocukluk çağı travmaları, çocuk yetiştirme tutumları ve psikolojik sağlamlıkları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini 3-6 yaş arası çocuğu olan 202 anne oluşturmaktadır. Araştırmada Onam Formu, Sosyo-demografik Form, Çocukluk Çağı Travma Ölçeği (ÇÇTÖ), Ebeveyn Tutum Ölçeği (ETÖ), Yetişkin Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (YPSÖ-21) kullanılmıştır. Araştırma verileri SPSS 22.0 programı ile analiz edilmiştir. Analizde, Kolmogorov-Smirnov Testi, Kruskal Wallis Testi, MannWhitney U Testi ve Spearman Korelasyon Analizi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda çocukluk çağı travması alt boyutu olan duygusal ihmal ile demokratik tutum arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Çocukluk çağı travması alt boyutu olan duygusal istismar ile otoriter tutum ve izin verici tutum arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunurken; duygusal istismar ile aşırı koruyucu tutum arasında ise negatif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Annelerin çocukluklarında maruz kaldıkları fiziksel istismar ile ebeveynliklerindeki otoriter tutumları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Cinsel istismar ile otoriter tutum arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Fiziksel ve duygusal ihmal ile otoriter tutum arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırmadan aynı zamanda psikolojik sağlamlık ile cinsel istismar, fiziksel istismar, duygusal istismar, duygusal ihmal, otoriter tutum, izin verici tutum ve fiziksel ihmal arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunurken; demokratik tutum arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Bunlara ek olarak, değişkenlerin alt boyutları çeşitli sosyo-demografik özellikler açısından incelenmiş ve bazılarında anlamlı farklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study to examine the relationship between childhood trauma of mothers with children aged 3-6, child raring styles and their psychological resilience. The sample of the study consists of a total of 202 mothers who have children aged 3-6. In the study The Consent Form, Sociodemographic Form, Childhood Trauma Scale (CTS), Parenting Attitude Scale (PAS), Adult Resilience Measure (ARM) were used. Research data were analyzed with SPSS 22.0 program. Kolmogorov- Smirnov Test, Kruskal Wallis Test, Mann-Whitney U Test and Spearman Correlation Analysis were used in the analysis. The findings of the study demonstrated that there is a negative relationship between emotional neglect which is subdimension of childhood trauma and democratic parenting attitude. While a positive significant relationship was found between emotional abuse, authoritative parenting and permissive parenting; a negative significant relationship was found between emotional abuse and overprotective parenting. It was found that there is a significant positive relationship between physical abuse which mothers were exposured in their childhood and their authoritative parenting style. Similarly, a significant positive relationship was found between sexual abuse and authoritative parenting style and between physical, emotional neglect and authoritative parenting. The results showed that there is a significant negative relationship between psychological resilience and sexual, physical, emotional abuse. Similarly, the findings of the study demonstrated that there is a strong negative realationship between psychological resilience and physical, emotional, neglect, authoritative and permissive parenting. Also, a positive strong relationship was found between psychological resilience and democratic parenting. In addition, the relationships between variables and various socio-demographic characteristics were also examined and significant differences was found.