Lise öğretmenlerinin örgütsel iç imaj algıları ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki
The relationship between high school teachers' organizationalinternal image perceptions and organizational commitment
  1. Tez No: 588475
  2. Yazar: GÜLNİHAL SAYLIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YAYLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel imaj, Örgütsel iç imaj, örgütsel bağlılık, Organizational image, Organizational internal image, organizational commitment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırmanın amacı, liselerde (ortaöğretim okullarında) görev yapan öğretmenlerin görüşlerine göre okullarının iç imaj algıları ile örgütsel bağlılık düzeyleri ve bunlar arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırma ilişkisel tarama modelindedir. Araştırmanın evreni Nevşehir ili ve ilçelerindeki liselerde görev yapan öğretmenlerdir. Araştırmada hedef evrenden örneklem seçilerek uygulama yapılmış ve 333 öğretmene ulaşılmıştır. Bu araştırmada, liselerde görev yapmakta olan öğretmenlerin örgütsel iç imaj algılarını belirlemek için araştırmacı tarafından geliştirilen Örgütsel İç İmaj Algı Ölçeği, örgütsel bağlılık düzeyini belirlemek için ise Balay (2000) tarafından geliştirilen“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada şu bulgulara ulaşılmıştır: Katılımcıların görüşlerine göre, öğretmenler okullarına yönelik yüksek düzeyde olumlu bir iç imaj algısına sahiptir. Fen ve Anadolu liselerinde görev yapmakta olan öğretmenlerin okullarına yönelik geliştirdikleri iç imaj algısı meslek liseleri çalışanlarına göre daha yüksek ve olumludur. Öğretmenlerden oluşan katılımcılardan erkekler ve yönetici konumunda olanlar okullarına yönelik daha olumlu bir iç imaj algısına sahiptir. Okullar öğretmen sayısı bakımından kalabalıklaştıkça öğretmenlerin okullarına yönelik iç imaj algıları olumsuz olmaktadır. Öğretmenlerin iç imaj alt boyutlarında sahip oldukları görece en düşük algı okullarındaki eğitimin kalitesine ilişkin imaj boyutundadır. Eğitim kalitesine yönelik imaj bakımından Anadolu-Fen liselerinde görev yapmakta olan öğretmenler, meslek liselerinde çalışan öğretmenlerden daha olumlu bir algıya sahiptirler. Öğretmenler okullarına yönelik orta düzeyde bağlılık geliştirmişlerdir. Meslek liselerinde görev yapmakta olan katılımcıların uyum bağlılık düzeyleri Fen ve Anadolu liselerinde görev yapmakta olan katılımcıların uyum bağlılık düzeylerinden daha yüksektir. Uyum bağlılığı dışındaki gerek bağlılık toplam gerekse özdeşleşme ve içselleştirme alt boyutlarında ise durum tam tersidir. Erkek katılımcıların örgütsel bağlılık düzeyleri kadın katılımcılara, benzer biçimde yönetici olan katılımcıların da öğretmen katılımcılara göre örgütsel bağlılık düzeyleri oldukça yüksektir. Okulların öğretmen sayısı azaldıkça öğretmenlerin okullarına ilişkin bağlılık düzeyleri yükselmektedir. Öğretmenlerin görüşlerine göre, liselere ilişkin örgütsel iç imaj algı düzeyi ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasında orta düzeyde, anlamlı ve pozitif bir ilişki mevcuttur. Katılımcıların okullarına yönelik iç imaj algı düzeyinin artması, okullarına yönelik geliştirdikleri örgütsel bağlılık düzeylerini artırmaktadır. Öğretmenlerin iç imaj algısının olumlu yönde artması, öğretmenlerin uyum bağlılıklarını düşük düzeyde de olsa azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the internal image perception, organizational commitment levels and the relationship between them according to the opinions of teachers working in high schools. The research is based on the relational search model. The population of the study is the teachers working in high school in Nevşehir province. Sampling was not carried out and 333 teachers were reached. In this study,“The Scale of Organizational Internal Image Perception”which was developed by the researcher was used to determine the organizational internal image perceptions of teachers working in high schools and also“Organizational Commitment Scale”which was developed by Balay (2000) to determine the level of organizational commitment. The following findings were obtained in the research: According to the opinions of the participants, teachers have a high level of positive image perception towards their schools. The internal image perception developed by the teachers working in Fen and Anadolu High Schools for their schools is higher and positive than the vocational high school employees. Among the participants, administrators and males have a more positive image perception towards their schools. As schools become more crowded in terms of the number of teachers, teachers' perceptions of internal image towards their schools become negative. The relatively low perception of the teachers in the image sub- dimensions is the image dimension related to the quality of education in schools. Teachers working in Anadolu-Fen High Schools have a more positive perception than the teachers working in vocational high schools. Teachers developed a moderate commitment to their schools. The level of adaptation commitment of the participants working in vocational high schools is higher than the level of adaptation commitment of the participants working in Fen and Anadolu high schools. The situation is the opposite in terms of both total commitment and identification and recruitment sub-dimensions, other than adaptation commitment. The level of organizational commitment of male participants is very close to female participants, while the participants who are similarly managers are quite close to the teacher participants. As the number of teachers in schools decreases, organizational commitment levels of teachers increase. According to the teachers' opinions, there is a moderate positive relationship between organizational internal image perception and organizational commitment levels of high schools. Increasing the level of internal image perception of the participants towards their schools increases their organizational commitment levels. Increasing the perception of teachers 'internal image positively reduces teachers' commitment to harmony, albeit at a low level.