Madde bağımlılığında nesne kavramının psikanalitik kuramla incelenmesi: Bir olgu sunumu
Examining the concept of object in substance addiction through psychoanalytic theory: A case report
  1. Tez No: 588521
  2. Yazar: HANDAN TÜRKAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEYLİN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Madde Bağımlılığı, Nesne, Nesne İlişkileri, Psikanaliz, Lacan, Söylem Analizi, Substance Addicted, Object, Object Relations, Psychoanalysis, Lacan, Discourse Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışma, madde bağımlılık öyküsü bulunan bireylerin ilk bakım veren kişiler/nesnelerle kurdukları ilişki üzerinden ruhsallıklarında oluşan nesne kavramını incelemeyi amaçlamıştır. Bağımlı bireyin hem kendisini algılama biçimi hem de çevresiyle kurduğu ilişkiden hareketle maddenin ruhsallığında nasıl bir yeri olduğu anlaşılmaya çalışılmıştır. Bağımlılıkla ilgili sorunsallar psikanalitik kuramın nesne ilişkileri ve nesne kavramına dair görüşlerinden yararlanılarak ele alınmıştır. Çalışma, 18 yaş üstü, madde kullanımını bırakmış ve tedavi aşamasında olan bir katılımcı ile yapılan klinik görüşmeler şeklinde gerçekleşmiştir. Ekim 2018-Şubat 2019 tarihleri arasında toplamda dokuz görüşme gerçekleştirilmiştir. Görüşme içerikleri tematik söylem analizi ile incelenmiştir. Görüşmeler sonucu yapılan analiz doğrultusunda vakanın aile ile ilişkilerinin yeterli ruhsal dinginliği sağlayacak nitelikte olmadığı, anne ve babasının kendisine dair duygularını olumsuz değerlendirdiği görülmüştür. Anne babanın ilgi ve müdahale alanı dışında kalan arkadaş çevresi aracılığı ile başladığı madde ise bir nesne olarak vakanın ruhsallığında bir yeri olması gereken eksikliğin üstünü örtme işlevini gördüğü düşünülmüştür. Vakanın daha çok eşiyle kurduğu ilişkiyi dayanak alarak kendi hayatında olumlu adımlar attığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the concept of the object formed in the spirituality of the individuals with a history of substance addiction based on the relationship they have with the first caregivers/objects. It is tried to be understood the place of the substance in the psychoanalytic structure by considering both addicted individual's relationship with his environment and the way they perceive themselves. The problems related to addiction are discussed by making benefit of psychoanalytic theory's views on object relations and object concept. The study was conducted in the form of clinical interviews with a participant who is over 18, had stopped using substance, and is in the treatment phase now. A total of nine interviews were conducted between October 2018 and February 2019. The contents of the interviews were examined by thematic discourse analysis. As a result of the analysis performed after interviews, it was seen that the relationship between the case and the family was not sufficient to provide enough mental tranquility and that their parents evaluated his feelings towards them negatively. It was thought that the substance, which was started to be used through the social circle outside of the parents' interest and intervention, is served as an object to cover the deficiency that should have a place in the case's spirituality. It was seen that the case had taken positive steps in his own life based on the relationship he had established with his wife.