Rancière'in estetik anlayışı üzerine bir inceleme
A study on Rancière's sense of aesthetic
  1. Tez No: 588525
  2. Yazar: SELDA BIÇAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ ADUGIT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Estetik, uyuşmazlık, duyumsanabilir olanın paylaşımı, polis, politika, Aesthetic, dissensus, distribution of sensible, polis, politics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada Rancière'in estetik anlayışının oluşmasında ve gelişmesinde etkili olan düşünceler üzerinde durulmaktadır. Rancière estetik ve politika konusunda çağdaşlarından farklı bir yol izlemektedir. O, Baumgarten'ın“duyulurun bilimi”olarak tarif ettiği estetiğin bağlamını değiştirmiş ve estetiği sanat düşüncesi rejimleriyle ve bu rejimlerdeki dönüşümlerle ilişkilendirmiştir. Rancière'in düşüncesinin gelişiminde hocası Althusser ile yaşamış olduğu fikir ayrılıklarının önemli bir rolü olduğunu söylemek mümkündür. Ki o bu süreçte işçi sınıfını daha iyi anlayabilmek adına çok çaba harcamıştır. Özellikle“duyumsanabilir olanın paylaşımı”üzerine yoğunlaşmış, yöntemini de bir çeşit gerilim alanındaki müdahaleler şeklinde belirlemiş ve belirli bir sistem halinde sunmaktan kaçınmıştır. Bu çalışmada ilkin Rancière'in siyaset anlayışı üzerinde durularak onun“uyuşmazlık”ve“duyumsanabilir olanın paylaşımı”adı altında yapmış olduğu analizlerden hareketle sanat ve siyaset arasında kurduğu ilişkiler incelenecektir. Ardından sanat rejimleri ve bu rejimlerin içinde estetiğin yeri araştırılacaktır. Ayrıca onun eşitlik, özgürlük ve demokrasi gibi kimi kavramlar üzerinde yeniden düşünme önerileri de bize bu yolda eşlik edecektir.
Özet (Çeviri)
This study is focused on the thoughts that influential in formation and development of Rancière's sense of aesthetic. Rancière takes a different tack from his contemporaries about aesthetic and politics. He has changed the context of aesthetic which is depicted by Baumgarten as“science of sensitive knowledge”and he has associated it with artistic thought regimes and conversations of these regimes. It is possible to say that the clash of ideas with Althusser who is Rancière's professor has an important role in the development of Rancière's thoughts. Furthermore, in this process he tried hard to understand the proletariat better. He has particularly focused on“distribution of sensible”and he has determined his method as an intervention of stress fields and has avoided explaining this as a definite system. In this study Rancière's sense of politics will be focused and the relations between the art and politics will be examined based on his analyses on“dissensus”and“distribution of sensible”. Then art regimes and the position of aesthetics in these regimes will be studied. Moreover, Rancière's suggestions of rethinking on the concepts such as equality, freedom and democracy will guide us in this study.