Vergi alacağının tespit edilmesinde vergi denetiminin rolü: Vergi polisi örneği
The role of tax audit in determining tax claim: The case of tax police establishment
  1. Tez No: 588608
  2. Yazar: AYDIN TENEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADNAN ERDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Maliye, İşletme, Law, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Denetimi, Vergi Kaçakçılığı, Vergi Polisi, Arama, Yoklama, Bilgi Toplama, Vergi İncelemesi, Tax Audit, Tax Evasion, Tax Police, Tax Search, Inspection, Information Gathering, Tax İnspection
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Vergi alacağını oluşturan gelirlerin, doğru beyan edilip edilmediğini ortaya çıkarmak üzere mükellef faaliyetlerinin vergi denetimi ile takip edilmesi gerekmektedir. Çalışmanın temel amacı; vergi alacağının doğru tespit edilmesinde hükümetlerin, gelir idarelerini yeniden yapılandırma süreçlerinde son yıllarda önemi artan vergi polisi kavramını irdelemektir. Yapılan yasal düzenlemeler ile mükelleflerin, ülkelerine ait vergi mevzuatlarına uyarak gelirlerini beyan etmeleri amaçlanmaktadır. Denetim faaliyetlerinin amacı ise, mükelleflerin belli bir dönemde elde ettikleri gelirleri beyan edip etmediklerini veya Vergi Usul Kanunu'nda belirtilen kurallara göre faaliyet gösterip göstermediklerini ortaya çıkarmaktır. Bunun için birçok ülkede farklı denetim modelleri uygulanmaktadır. Çalışmada üzerinde durulan model, mevcut vergi denetim elemanlarının yanı sıra, vergi denetim görevini gerçekleştirmek üzere oluşturulan vergi polisi müessesesidir. Vergi polisi müessesesi; adli yetkilerle donatılan vergi memurlarından oluşan, gelişmekte olan ve vergi kaçakçılığının yüksek olduğu ülkelerde uygulanması, kayıp ve kaçakçılığı önlemede etkili bir formül olarak düşünülmektedir.Çalışma, iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; vergi denetiminin önemi, amaçları, kapsam ve fonksiyonları üzerinde durulmuştur. Vergi denetim yöntemlerinin neler olduğu, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığının teşkilat yapısı, Vergi Denetim Kurulunun oluşumu hakkında açıklamalar yapılmıştır. İkinci bölümde ise; vergi polisi uygulamasının görüldüğü ülkelerden İtalya ve Rusya Federasyonu örnekleri incelenmiş; her iki devletin vergi polisi müessesesinin gelişim süreci, organizasyon yapısı ve vergi denetim faaliyetlerindeki önemi vurgulanmıştır.Sonuç olarak vergi polisi müessesesi; gözaltı, arama, telefon dinlemeleri, delil toplama yetkileri ile uluslararası vergi kaçakçılığı, zararlı vergi rekabeti, vergi cennetleri ve kıyı (off-shore) bankacılığıyla mücadelede; mükelleflerin vergi mevzuatlarına uygun olarak faaliyet göstermelerini sağlamada etkin bir uygulama modelidir.
Özet (Çeviri)
It is neccassary to monitor taxpayers activities throughout tax auditing, in order to find out whether incomes would be incurred correctly. The aim of the study is, examining the concept of tax police establishment, which has gain importance in recent years, when goverments have been restructuring their revenue administration in order to the correct determination of tax claim. Legal arrangements have been made to ensure that taxpayers declare tax income in accordance with the tax legislation of their own countries. Also the audit activities aim to reveal whether the taxpayers declare the income they have earned in a certain period or to reveal whether the taxpayers operate in accordance with the rules set out in the tax procedural law. To do this, different audit models are applied in many countries. The model accenduadet in the study is the tax police establishment, an agency appointed to perform the audit task in recent years, as well as other tax audit staff. Due to the fact that the tax police establishment is made up of tax officers equipped with judicial authorities, it can be considered as an effective formula to prevent tax lose and tax evasion. Therefore, it is a model that can be benefical in developing countries where tax evasion is high. The study consists of two parts: In the first part, the importance, purposes, scope and functions of tax audit are explained. This part also explains what tax audit methods are and explains the structure of the Ministry of Finance and the establishment of the Tax Audit Board in Turkey. The second part mainly focuses on the countries where the tax police apply, Itally and the Russian Federation. The development process of the tax police establishment in Italy and Russian Federation, its organizational structure and the importance of this establishment in tax audit activities is emphasized. The successes of the tax police and its activities in the countries where tax police is in charge is examined. As a result, the tax police establishment is an effective model for ensuring that taxpayers operate in accordance with tax legislation. Tax policing is an effective model that can be used to fight against international tax evasion, harmful tax competition, tax havens and off-shore banking because tax police is made up of a unit o tax officials who use judicial powers. Detention, search, telephone listening are basically methods of its obtaining evidence.