Investigation of antibiotic residues in packed and unpacked
Paketli ve açık yoğurtlarda antibiyotik kalıntılarının araştırılması
  1. Tez No: 588611
  2. Yazar: ESMA ARZU MENEKŞE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSKENDER KARALTI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Beslenme ve Diyetetik, Mikrobiyoloji, Food Hygiene and Technology, Nutrition and Dietetics, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğurt, Antibiyotik, Beta-Lactam, Elisa, Süt ürünleri, Yoghurt, Antibiotic, Beta-Lactam, Elisa, Dairy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Süt, dünyadaki 6 milyar insan için ana besin maddelerinden biridir. Süte ek olarak; krema, yoğurt, tereyağı, peynir ve kefir gibi süt ürünleri de üretilir ve dünyanın her yerinde tüketilir. Bu sebeple, süt tüketiminin insan sağlığı üzerinde etkileri üzerine; süt ürünleri ve bileşenleri ile yapılan birçok çalışma vardır. Modern tarım ve hayvancılıkta ilaçlar, hastalıkları önleme ve iyileştirme amaçlı olarak sıkça kullanılmaktadır. Sütte kalıntıya neden olabilecek; penisilinler, aminoglikozitler, tetrasiklinler ve sulfinomidler emziren hayvanlarda sıkça kullanılır. İlaçlar genellikle; hayvan sağlığını desteklemek, enfeksiyonu kontrol etmek ve iyileştirmek ve üretimi hızlandırmak için kullanılır. Ek olarak; mastitis, hayvancılıkta antibiyotik kullanımının en temel sebeplerinden biridir. Bizim çalışmamızda 40 açık, 40 paketli yoğurt örneği olmak üzere toplam 80 yoğurt örneği çalışıldı. Bu örnekler kalitatif açıdan MiRA Test ile, kantitatif açıdan da Beta Laktam ELISA Test kiti ile değerlendirildi. Sonuç olarak; bütün yoğurt örnekleri negatif bulundu (%100). Dünya çapında süt ürünlerinde antibiyotik kalıntı problemi devam etmesine rağmen, bizim çalışmamızda bütün yoğurt örneklerinde beta laktam düzeyleri kabul edilebilir limitlerin altında bulundu. Yine de bu gibi çalışmalar daha fazla örnek ile genişletilmeli ve hijyenik kriterler de değerlendirilerek analizler sıklaştırılmalıdır. Çünkü antibiyotiklere ek olarak; hormonlar, mikotoksinler, pestisitler ve ağır metaller de süt ürünlerinde bulaşmaya neden olabilecek faktörlerdir.
Özet (Çeviri)
Milk is a main component of the healthy diet for 6 billion people. In addition to milk, many dairy products such as cream, yogurt, butter, cheese and kefir have been manufactured and consumed in all around the world. For this reason, there are many investigations and studies about the effect of milk and dairy products on human health. In modern farming system for dairy, antimicrobial drugs are used for both prophylactic and therapeutic purposes. Pencillins, aminoglycosides, tetracyclines and sulphonamides were frequently used in lactating animals, which led to presence of their residues in milk. Drugs are generally used to support the animal health, for treatment of the infection and to make a better production. Mastitis is one of the main problems that leads to use antibiotics in livestock. In our study, totally 80 yoghurt samples were studied. 40 of them were opened and other 40 were packaged. These samples were studied as qualitative analysis by MiRA test; Beta lactam ELISA test kit also performed quantitative antibiotic residue tests. As a result, all samples were found negative (%100). In despite of the antibiotic residue problem in milk and dairy products still continues in worldwide, the beta lactam levels in the yoghurts we studied were under the acceptable limits. However, these studies should be extended with more examples and dairy products should be routinely analyzed in terms of hygiene criteria. Because not only antibiotic residues, but also food substances such as hormones, mycotoxins, pesticides, heavy metals must be examined for various pollutants.