Genç erkek basketbolcularda sagital ve frontal düzlemlerde uygulanan plyometrik antrenmanların yön değiştirme ve reaktif sürat performanslarına etkisi
The effect of plyometric training sagittal and frontal plane on change of directinon and reactive speed performancein young male basketball players
- Tez No: 588610
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL GELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Basketbol, Plyometrik, Yön değiştirme, Reaktif sürat, Sagittal düzlem, Frontal düzlem, Basketball, Plyometric, Change Of Direction, Reactive Speed, Sagittal Plane, Frontal Plane
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmada, genç erkek basketbolculara sagital ve frontal düzlemde uygulanan plyometrik antrenmanların yön değiştirme ve reaktif sürat performanslarına etkisi araştırılmıştır. Bu çalışmaya 30 erkek genç basketbolcu gönüllü olarak katılmışlardır. Denekler tesadüf yöntemiyle 3 gruba ayrılmışlardır (sagital düzlemde grubu; N=10, frontal düzlem grubu; N=10 ve kontrol grubu; N=10). Her iki deney grubu 6 hafta boyunca haftanın 2 günü plyometrik antrenmana katılmış iken kontrol grubu bu antrenmanlara katılmamıştır. Elde edilen sonuçlar göre sagital düzlemde antrenman yapan grubun yön değiştirme hızı ön ve son testleri arasında pozitif yönde gelişme göstermiştir (p=0,008). Frontal düzlemde antrenman yapan grubun yön değiştirme hızı ön ve son testleri arasında pozitif yönde gelişme göstermiştir (p=0,005). Kontrol grubunda ise yön değiştirme hızı ön test ve son test sonuçlarında anlamlı farklılık görülmemiştir (p=0,139). Sagital düzlemde antrenman yapan grubun reaktif sürat ön ve son testleri arasında pozitif yönde gelişme göstermiştir (p=0,005). Frontal düzlemde antrenman yapan grubun reaktif sürat ön ve son testleri arasında pozitif yönde gelişme göstermiştir (p=0,038). Kontrol grubunda ise reaktif sürat ön test ve son test sonuçlarında anlamlı farklılık görülmemiştir (p=0,799). Sonuç olarak bu çalışma yön değiştirme hızını ve reaktif sürati pozitif yönde etkilediğinden genç basketbolcularda özel hazırlık döneminde sagital düzlemde ve frontal düzlemde plyometrik antrenman yapılabileceğini önermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of plyometric trainings applied in sagittal and frontal plane to young male basketball players were investigated in the change of direction and reactive speed performance. 30 men and young basketball players participated in this study voluntarily. The subjects were divided into 3 groups by coincidence (the group of sagittal planes; N = 10, frontal plane group; N = 10 and control group; N = 10). While both experimental groups participated in plyometric training 2 days a week for 6 weeks, the control group did not attend these trainings. According to the results obtained, the direction changing speed of the group that trained in the sagittal plane has improved positively between the preliminary and final tests (P = 0,008). The chang of direction speed of the group that trains the Frontal plane has improved positively between the preliminary and final tests (P = 0,005). In the control group, there was no significant difference in the change of direction rate preliminary test and final test results (P = 0,139). The group that trains on the Sagital plane has improved positively between the preliminary and final tests of reactive velocity (p = 0,005). The group that trains on the Frontal plane has improved positively between the preliminary and final tests of reactive velocity (p = 0,038). In the control group, there was no significant difference in reagent speed pretest and final test results (P = 0,799). As a result, this study suggests that in the special preparatory period, plyometric training can be done in the sagittal plane and in the frontal plane, as it positively affects the change of direction speed and reactive velocity.