Ev kadınlarının yeni medya kullanım amaçlarını ve toplumsal cinsiyet rollerinin yeniden üretilmesi üzerine bir araştırma
A research on the re-generation of gender roles in society and the purpose of new media use of women
  1. Tez No: 588706
  2. Yazar: ÖZLEM ÖNDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN İRVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni medya, kamusal alan, ev içi emek, toplumsal cinsiyet, New media, public sphere, domestic labor, gende
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tezde, yeni medya teknolojilerinde yaşanan gelişmelerle birlikte toplum ve demokrasi ilişkisinin kamusal alan kavramı çerçevesinde yeniden tartışılmasına katkı sağlamak amacıyla, ev kadınlarının yeni medya kullanımlarıyla birlikte kamusal dönüşümleri ele alınmıştır. Bu tezin amacı, yeni medya teknolojileri ile ev kadınlarının kamusal alandaki görünürlüklerinin ve özgürleşimlerinin incelenmesidir. Birinci bölümde yeni medya teknolojileri bağlamında kamusal alan kavramının dönüşümü irdelenmektedir. İkinci bölümde kadın emeğinin kamusallaşması, ev içi emek ve toplumsal cinsiyet ile ilgili yaklaşımlar ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde, ev kadınlarının yeni medya kullanımının toplumsal cinsiyet rollerinin yeniden üretilmesine etkisi üzerine bir nitel bir araştırmanın bulgularına yer verilmektedir. Dördüncü bölümde ise ev kadınlarının sosyal medyayı kullanım amaçları üzerine gerçekleştirilen bir anket çalışmasının bulguları aktarılmaktadır. Bu tezde ev kadınlarının sosyal medya platformlarını kullanım deneyimleri nitel ve nicel yöntemler kullanılarak irdelenmiştir. Araştırmalardan elde edilen bulgulara göre, ev kadınlarının yeni medya platformlarını kullanım amaçları, gündelik hayat pratikleri ve ev içi sorumlulukları yoluyla belirlenmektedir. Ev kadınlarının ev içerisinde gerçekleştirmekte olduğu sorumluluklar, sosyal medya kullanımları üzerinde belirleyici bir etkiye sahiptir. Yeni medya kullanımı ile ev kadınları, ev içi rollerinden uzaklaşmamakta ve bu rolleri yeni medya platformları aracılıyla yeniden üretmektedirler. Ev kadınları tarafından gerçekleştirilen yeni medya kullanımı, toplumsal cinsiyet rollerinin yeniden üretilmesine neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, in order to contribute to the re-discussion of the relationship between society and democracy with the developments in new media technologies within the framework of the concept of public space, the public transformations of housewives with the use of new media are discussed. The aim of this thesis is to examine the visibility and emancipation of housewives in the public sphere with new media technologies. In the first part, the transformation of the concept of public space in the context of new media technologies is examined. In the second part, approaches related to the publicization of women's labor, domestic labor and gender are discussed. In the third part, the findings of a qualitative research on the effect of the use of new media by housewives on the reproduction of gender roles are presented. In the fourth section, the findings of a questionnaire on housewives' use of social media are presented. In this thesis, the experiences of housewives using social media platforms are examined using qualitative and quantitative methods. According to the findings of the researches, the aims of housewives to use the new media platforms are determined through daily life practices and household responsibilities. The responsibilities of housewives at home have a decisive impact on their use of social media. With the use of new media, housewives do not move away from their domestic roles and reproduce these roles through new media platforms. The use of new media by housewives leads to the reproduction of gender roles.