Perakendecilikte özel(market) markalı ürünlerin tüketici satın alma tutumlarını etkileyen faktörlerinin değerlendirilmesi. İstanbul Avcılar İlçesinde bir uygulama
Evaluation of factors affecting consumer purchasing attitudes of retailed(market) branded products . An application in Istanbul Avcilar Distric
  1. Tez No: 588765
  2. Yazar: OKAN PELİT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECMİYE TÜLİN İRGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Perakende, perakendecilik, özel markalı ürünler, market markalı ürünler, tüketici, tutum, Retail, retailing, private label products, market label products consumer, attitude
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Ülkemizdeki perakendecilik sektörü dünyadaki gelişmelere paralel ilerlemeler kaydetmektedir. Kişi başına düşen harcanabilir gelirin hızla artması ve kredi kartı kullanımının gittikçe yaygınlaşması ile ekonomimizdeki değişikliklerin tüketim alışkanlıklarını da değiştirmesiyle bugün perakende sektöründeki kuvvetli yükseliş devam etmektedir. Avrupa ülkeleri ile Türkiye, kişi başına düşen mağaza miktarı olarak karşılaştırıldığında perakende sektörünün, bölge ülkeleri içerisinde en fazla gelişme potansiyeline sahip pazar olduğu görülmektedir. Bu sebeplerden ötürü perakende sektörü günümüzde ve gelecekte önem arz edecek sektör olma özelliği göstermektedir. Perakendecilik sektöründe artan rekabet, arzın artması ve bilgi teknolojilerinin hızlı bir şekilde gelişim göstermesi bunlarla bağlantılı olarak yaşanan ekonomik ve demografik değişimler, nihai tüketicilerin nüfusunun artması ve tüketici bilincinin artarak tercihlerinin değişmesine ve gelişmesine bununla birlikte tüketici beklentilerinin de artmasına neden olmuştur. Artan rekabet ortamı, beklentiler ve değişen tercihler, perakendecileri yoğun rekabet ortamında ayakta kalabilmeleri için farklı stratejiler geliştirmeye yöneltmiştir. Bu stratejilerden en önemlisi perakendecilerin kendi isimleri ile ürettikleri veya ürettirdikleri özel(market) markalı ürünler olmuştur. Perakendeciler için büyük öneme sahip olan market markalı ürünlerin zaman içinde çeşitleri ve kaliteleri artmıştır. Bu sebepten ötürü ülkemizdeki tüketicilere ve onların market markalı ürünlere karşı oluşturdukları satın alma tutumları üzerine araştırma yapılmıştır. Bu araştırmanın amacı tüketicilerin kullandığı market markalı ürünler ve bu ürünleri sunan perakendeci marketler hakkında ürün, imaj, fiyat, promosyon konularında tüketicilerin satın alma tutumlarının ne şekilde etkilendiğini ölçmek amaçlı araştırma yürütüp, anket soruları hazırlanıp ve örneklem grubuna anket soruları yöneltilmiştir. Bu araştırmada literatüre ve perakendecilik sektörüne katkı sağlayacak akademik veriler ortaya konmaktadır.
Özet (Çeviri)
The retail sector in our country is making progress in parallel with the developments in the world. With the rapid increase in disposable income per capita and the widespread use of credit cards, changes in our economy have changed the consumption habits and the strong rise in the retail sector continues. Turkey with European countries, as compared to the per capita amount per store in the retail sector, in countries of the region is seen that the market has the highest growth potential. For these reasons, the retail sector is the sector that will be important today and in the future. Increasing competition in the retail sector, increasing supply and the rapid development of information technologies in connection with these economic and demographic changes, the increase in the population of end-consumers and consumer awareness increased preferences and changes in the consumer expectations led to increase. Increasing competition, expectations and changing preferences led retailers to develop different strategies to survive in an intense competitive environment. The most important of these strategies was the private label products (market) produced or produced by retailers under their own names. Over time, the variety and quality of market-branded products, which are of great importance to retailers, have increased. For this reason, research has been conducted on the purchasing attitudes of consumers in our country and their market branded products. In this research, the aim of this study was to investigate the effect of consumer attitudes on product, image, price, promotion, market branded products used by consumers and the retail markets offering these products, survey questions were prepared and questionnaire questions were asked to the sample group. In this research, academic data that will contribute to the literature and the retail sector are presented.