دَورُ استراتيجيَةِ خَرَائِطِ المَفَاهِيمِفِي تَنميَةِ الفَهْم القِرَائيّ لِطُلاَّبِ اللُّغَةِ العَرَبيّة الّنَّاطِقِينَ بِغيرِهَا
Yabancıların okuma - anlama yeteneklerini geliştirmede kavram haritalarının rolüne dayanan bir program
- Tez No: 588790
- Danışmanlar: PROF. DR. ABİTYAŞAR KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okuduğunu anlama, Strateji, Kavram haritaları, Comprehension of Reading, The Strategy, Concept Maps
- Yıl: 2019
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Çalışmanın amacı: Türkiye imam hatip okullarındaki lise 1. Sınıf kız öğrencileri üzerindeki, Kavram haritalarının ana dili Arapça olmayan öğrencilere okuduğunu anlamasını geliştirmedeki etkisini öğrenmek. Çalışma metodolojisi: Öğrenciler için Deneysel metot (Test), öğretmenler için anket. Çalışmanın Araç ve gereçleri: Öğrencilerin okuduğunu anlama becerilerini ölçen test ve öğretmenler için anket testi. Çalışma Örneği: Birinci örnek: Eğitim verdiğim okulda rastgele iki grup halinde öğrenciler seçildi. Toplam (48) öğrencinin, 27'si Deney Grubu, 21'i Kontrol Grubu şeklinde düzenlendi. İkinci örnek: Öğretmenlere dağıtılan anket. Sonuçlar: 1- İki grubun ortalaması arasında (0.05) ortalama seviyesi üzerinden fark bulunduğu görülmüştür. Bu iki grupta Deney grubu ve Kontrol grubu ulmak üzere okuduğunu anlamaya yönelik ölçüm yapılmış, farklar Arapça öğretimi dersinde (sözcük ve sonuç) Deney grubu lehine sonuçlanmıştır.2-Kavram haritalarının okuduğunu anlama becerilerinin gelişmesinde (sözcük ve sonuç) seviyeleri üzerinde büyük bir etkisi görülmüştür. Bu etki miktarı (0,101)'e ulaşmış olup Orta Etki olarak sayılmaktadır.3- Öğretmenler arasında yapılan anket kavram haritalarının öğrenim-öğretim eyleminde, okuduğunu anlama becerilerinin gelişmesinde, toplumların fikri kimliğinin korunmasında önemli olduğunu göstermiştir. Öneriler: - Okuduğunu anlama becerilerini geliştirmek amacıyla tüm Arapça ders programlarında özellikle de okuma kitaplarında kavram haritalarının uygulanması. - Öğretmenlere, okuma derslerinde kavram haritalarını ve uygulama mekanizmalarının nasıl kullanılacağı ile ilgili eğitim kursları düzenlenmesi.
Özet (Çeviri)
Objective of the study: To know the impact of concept maps in the development of reading comprehension among students of first grade secondary students in the schools of imams and preachers in the Turkish Republic schools. The experimental approach for students and questionnaire. Study Approach: Study Tools and Materials: were the test of reading comprehension skills for students and the questionnaire for teachers. The Study Sample: The first sample: Two groups of students were selected randomly from a school where I work as an Arabic teacher. The sample consisted of (48) students, where the experimental group consisted of (27) students and the control group (21) students. the second sample were the teachers to whom the questionnaire was distributed. Main Results: 1-There are differences of statistical significance at the level (0.05) of confidence between the average of the two groups experimental and control in the post-application to test reading comprehension skills and their levels (literal and deductive level) in the Arabic language for the experimental group. 2- Concept maps have a significant effect on the development of reading comprehension skills at the level (literal and deductive level), the statistical effect approaches the value (0.101) which refer to a medium in effect. 3- A questionnaire has been distributed among the teachers to know their opinion about the importance of comprehension of reading in the learning process and the importance of concept maps to grow the comprehension of reading. Main Recommendations: Adoption of concept maps in the learning of Arabic course with all its branches especially in leaning reading to grow up the comprehension of reading skills.