Dış dünya problemi ve epistemolojik ayrıksalcılık
External world problem and epistemological disjunctivism
- Tez No: 588813
- Danışmanlar: PROF. DR. NEBİL REYHANİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Epistemolojik ayrıksalcılık, John McDowell, Duncan Pritchard, dış dünya problemi, Gettier problemi, içselcilik ve dışsalcılık, Epistemological disjunctivism, John McDowell, Duncan Pritchard, external world problem, Gettier problem, internalism and externalism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma temel olarak epistemolojik ayrıksalcılık yaklaşımını John McDowell ve Duncan Pritchard'ın öne sürdüğü argümanlar çerçevesinde analiz etmektedir. Çağdaş epistemolojide, algısal bilginin doğasını irdeleyen epistemolojik ayrıksalcılık, algısal inançlar hakkında, ayırt edilemeyen gerçek ve gerçek olmayan algı deneyimlerinin aynı desteği sağlamadığını savunmaktadır. McDowell'a göre gerçek bir algı deneyimi söz konusu olduğunda gerçek, kendini açıkça kişiye göstermektedir: Dış dünya bize açıktır. Pritchard, gerçek algı deneyiminin algısal inançlarımız için hem doğruya götüren hem reflektif olarak erişilebilir rasyonel desteği sağladığını savunur. Epistemolojik ayrıksalcılık genel olarak algısal bilginin imkanı hakkında şüphecilik argümanlarına karşı gelmektedir. Bu tezdeki amacım, John McDowell ve Duncan Pritchard'ın görüşlerini merkez alarak epistemolojik ayrıksalcılığın argümanlarını incelemek ve epistemolojik ayrıksalcılığın, dış dünya şüpheciliği, algısal inançların gerekçelendirilmesi ve epistemik şans hakkında ne tür argümanlar öne sürdüğünü göstermektir.
Özet (Çeviri)
This study mainly analyze the epistemological disjunctivism as part of the claim asserted by John McDowell and Duncan Pritchard. Epistemological disjunctivism discussing the nature of perceptual knowledge in contemporary epistemology uphold that indistinguishable veridical and non-veridical perceptual experiences do not provide the same support for perceptual beliefs. According to John McDowell, the fact manifets itself to one in veridical experience: The world is open to us. Pritchard upholds that veridical perceptual experience provide both factive and reflectively accessible rational support for our perceptual beliefs. Epistemological disjunctivism in general objects to the skeptic arguments about the possibility of perceptual knowledge. My purpose in this study is to analyze the epistemological disjunctivism based on John McDowell and Duncan Pritchard's views and to point out what kind of arguments put forward by epistemological disjunctivism about external world skepticism, justification for perceptual beliefs and epistemic luck.