Otel çalışanlarının kariyer planlama hedeflerinin incelenmesi: İstanbul ili örneği
Studying career planning goals of hotel workers: The case of İstanbul
- Tez No: 588988
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK MİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kariyer, Kariyer Planlama, Kariyer Yönetimi, Otel, Career, Career Planning, Career Management, Hotel
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Otel Yöneticiliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Kariyer en genel olarak bilinen hali ile kişinin çalışmak istediği mesleğe başlaması ile karşısına çıkan şans veya fırsatlar ile devam ederek, bulunduğu durumlara göre vereceği kararlar ile yön bulan uzun bir süreçtir. Kariyerin her zaman beklenen yönde gitmeyebileceği gibi, beklenenden daha hızlı veya yavaş ilerlemesi de görülmektedir. Bu gibi durumların önüne geçebilmek ve bu uzun süreci daha kontrol altında yaşayabilmenin en etkili yolu kariyer planlamasıdır. Bu çalışmanın amacı İstanbul'daki otel çalışanlarının kariyer planlama hedeflerinin incelenmesi ve kariyerlerinden şu an bulundukları noktada nelerden memnun olup olmadıklarıdır. Çalışmada bu farklı etmenleri belirleyerek kariyer planlamasının incelenmesi için, kariyer planlama ölçeği ve kariyer memnuniyeti ölçeği kullanılmıştır. Bu ölçeklerden oluşturulan anketler, İstanbul genelinde 402 otel çalışanına uygulanmıştır. Analiz sonrası ortaya çıkan bulgulardan dikkat çekenler, otel çalışanlarının kariyerlerinden memnun olma noktalarında kendi kişisel özelliklerinden uzaklaştıkları ve bulundukları pozisyonlardan memnun olmadıkları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Career is a long-term process that continues with the chance or opportunities that arise in the beginning of the occupation that the person wants to work in. It is not always possible for the career to go in the expected direction, but it is also seen that the career progresses faster or slower than expected. Career planning is the most effective way to prevent such situations and to live this long process under control. The aim of this study is to examine the career planning objectives of the hotel staff in Istanbul and to find out what they are satisfied with in their career. In this study, career planning scale and career satisfaction scale were used to determine career planning by determining these different factors. The questionnaires prepared from these scales were applied to 402 hotel employees in Istanbul. Those who draw attention from the findings after the analysis show that the hotel employees move away from their personal characteristics and are not satisfied with their positions in terms of satisfaction with their careers.