Zonguldak il merkezinde yaşayan bireylerin ruh hastalıklarına karşı tutumları
Attitudes of people about mental illness in the city of Zonguldak
- Tez No: 58906
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BESTİ ÜSTÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: ruhsal hastalık, ruh sağlığı bozulmuş birey, tutumlar, inançlar, toplum tutumu. IV, mental illness and patient with mental illness, attitudes, beliefs, community attitude
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Bu çalışma; Zonguldak il merkezinde yaşayan bireylerin ruh hastalıklarına yönelik tutumlarını saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Zonguldak İl merkezinde farklı sosyo-ekonomik düzeylerdeki Tepebaşı, Terakki ve Bahçelievler mahallelerinde yaşayan, 18 yaş ve üzerindeki 382 birey oluşturmaktadır. Veri Toplama Aracı olarak,“Kişisel Bilgi Formu”ve Arkar&Eker tarafından ülkemizde uygulanan iç güvenilirliği 0.88 olan“Akıl Hastalarına Yönelik Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler, bilgisayarda SPSS paket programı ile; yüzdelik, ki-kare, tek yönlü varyans analizi, t-testi ve Tukey's B testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda; Anksiyete nevrozu/depresif vakanın paranoid şizofrenik vakaya oranla toplumdan daha fazla kabul gördüğü, tedavisinde daha çok danışmanlık, psikoterapi ve aile danışmanlığının tercih edildiği; paranoid şizofreni vakanın ise, daha çok ruh hastalığı olarak tanımlandığı, daha kötü prognozunun olduğu ve tedavi olarak EKT'nin tercih edildiği bulunmuştur. Ayrıca ruh hastalarına yönelik tutumlarda yaş, sosyo-ekonomik düzey, medeni durum, eğitim, ruh hastalıkları konusunda bilgi alma ve ruh hastası ile daha önceden karşılaşma gibi değişkenlerin etkili olduğu belirlenmiş ve sonuçlar doğrultusunda çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This descriptive research was carried out to find out the attitudes of people about mental illness in the city of Zonguldak. Samples which were taken from various socioeconomic districts of Zonguldak; Tepebaşı, Terakki and Bahçelievler. Include 382 people at the age of 18 and over. To collect the data,“Personal Forms”and Arkar&Eker's“Attitudes Towards Mental Illness Scale”were'used with a reliability level of 0.88 (Cronbach's alpha). Data was assessed with the help of a computer using SPSS packet programme and percentage, chi square, one-way variance analyses, t-test and Tukey's B test were carried out. The results indicate that people suffering from; anxiety neurosis/depressives had greater acceptance in the community as compared to paranoid schizophrenics and that for the former, people thought that therapy, pschotheraphy and family theraphy would be preferrable, whereas paranoid schizophrenia was described as a mental illness with worse prognosis and for it's treatment ECT was preferred. The effects on attitudes toward mental illness of age, socio-economic, status, marital status, degree of knowledge about mental illness and degree of previous encounter with the mentally ill were also analysed. Some suggestions were made on basis of the results obtained.