Aile içi şiddetin çocuk açısından değerlendirilmesi
Children's responses to the domestic violence
  1. Tez No: 58907
  2. Yazar: SATI DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLŞEN TERAKYE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Aile içi şiddet, şiddeti ortaya çıkarıcı faktörler, fiziksel şiddet türleri, şiddetin çocuğa etkileri, Domestic violence, factors which lead to violence, kinds of physical violence and effects of these on children
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Bu çalışma aile içi şiddeti ortaya çıkarıcı faktörlerin ve şiddete maruz kalan çocukların şiddete gösterdikleri duygusal, düşünsel, davranışsal tepkilerinin nedensel yüklemelerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini üç farklı sosyo-ekonomik düzeyden (SED) seçilen ilk okulların 5. sınıflarında okuyan öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan anket formu (Ek 1) 2 bölümden oluşmaktadır. I. bölümde aile ve çocuğa ilişkin tanıtıcı özellikleri belirlemeye yönelik, II. bölümde ise ebeveynlerin birbirlerine ve çocuklara yönelttikleri şiddetin özellikleri ile çocuğun şiddete ilişkin tepki ve nedensel yüklemelerini belirlemeye yönelik sorular yer almaktadır. Orta sosyo-ekonomik düzeyden seçilen bir ilkokulun 5. sınıfındaki öğrencilerle ön uygulama yapıldıktan sonra basit rastgele örnekleme yöntemiyle belirlenen üç farklı SED'deki okullardan seçilen öğrencilere anket formu uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, Ki-kare ve Fisher'in kesin ki-kare testi kullanılmıştır. Ailede şiddetin daha çok babadan, anne ve çocuğa yönelik olduğu, annelerin çocuğa, babalardan daha fazla şiddet uyguladığı, annenin eşinden şiddet görmesinin anneden çocuğa şiddet yönelimini artırdığı saptanmıştır. Üç farklı sosyo ekonomik düzeydeki öğrencilerin ebeveynlerinin özellikleri ile şiddet kullanımları arasındaki ilişki değerlendirilmiş ve sonuç olarak geliri ve eğitim düzeyi düşük ve bir hastalığa sahip ebeveynlerin diğerlerine göre çocuklarına daha fazla şiddet uyguladıkları saptanmıştır. Şiddet gören çocuklarda suçluluk, çaresizlik, korku duygularının; anlaşılmadığı düşüncesinin ve suçlu olduğu için dövüldüğü şeklindeki içsel yüklemenin daha çok görüldüğü ortaya çıkarılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara yönelik öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This descriptive study was aimed to determine the factors which lead to domestic violence and abused children's feelings, opinions, behaviors and causal attributions about violence. The sample of the study was constituted primary school fifth grade students who were selected from three different socio-economic level. The questionnaire which was used in this study is consist of two parts. In the first part of questionnaire, there are questions about family's and child's characteristics (Appendix 1). In second part of that there are knowledges regarding spousal violence and violence which is directed to child from parents questions about child's reaction and causal attribution to violence. The pre-test was applied to students who have middle socio-economic-level and then questionnaire was applied to students who were selected by a random drawing from three different socio-economic-level. Data were evaluated by using percentage, Chi-square and Fisher's chi-square. At the end of the study determined that low socio-economic-level, disease and low education of parents affect to accurance violence. The violence that is from father to child and mother is more in family. The mothers abuse their children more than fathers. The women who experienced violence from their husbands abuse their children increasingly. The children who exposed to violence have guilty, helplessness, fear feelings and internal attribution. These children think that they are not understood by their parents. Suggestions based on the data obtained during the study are presented.