Elit güreşçilerin zihinsel dayanıklılıklarının incelenmesi
The investigation of mind resistance of elit wrestlers
- Tez No: 589093
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAVAŞ DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Güreş, spor, zihinsel dayanıklılık, Mental durability, sport, wrestling
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmanın amacı, elit güreşçilerin zihinsel dayanıklılıklarının incelenmesidir. Bu çalışma elit (milli takım düzeyinde yarışan) güreşçilerin zihinsel dayanıklılık düzeylerinin ve zihinsel dayanıklılığı etkileyen kişisel değişkenlerin betimlemesi bakımından tarama modelinde kesitsel bir çalışmadır. Araştırmanın evreni ve zamanı Türkiye'de yaşayan milli takım düzeyinde güreş branşı ile ilgilenen, 14-30 yaş aralığın da 55 kadın ve 148 erkek, toplam 203 gönüllü sporcu katılmıştır. Araştırmanın süresi üç aydır. Çalışma için öngörülen süre ise sekiz aydır. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ve zihinsel dayanıklılık ölçeğinden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the mental resilience of elite wrestlers. This study is a cross-sectional study in the screening model for describing the mental stamina levels of the elite (competing at the national team level) and the personal variables affecting mental durability. Research dealing with the universe and time wrestling national team level, living in Turkey, in the 14-30 age range 55 female and 148 male athletes participated in a total of 203 volunteers. The duration of the study is three months. The duration of the study is eight months. In the study, personal information form and mental durability scale were used as data collection tool.