Spor bilimleri alanında öğrenim gören öğrencilerin akademik başarıları ile mükemmeliyetçilik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The analysis of the relationship between academicachievement and perfectionism of the students of sportsciences
  1. Tez No: 589095
  2. Yazar: MUHAMMED KANIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜNAL KARLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: mükemmeliyetçilik, kişisel gelişim, spor, akademik başarı, perfectionism, personal development, sport, academic success
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmanın amacı, spor bilimleri alanında öğrenim gören öğrencilerin akademik başarı ve mükemmeliyetçilik düzeylerinin çeşitli kişisel değişkenlere göre incelenmesi ve akademik başarıları ile mükemmeliyetçilik düzeyleri arasındaki ilişkinin tespit edilmesidir. Bu amaçla araştırma, araştırmanın evrenini oluşturan altı üniversitenin (Bartın Üniversitesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi), 2018-2019 eğitim-öğretim yılı, bahar döneminde öğrenim gören öğrencilerinden rasgele yöntemle seçilen, 651 kişilik (425 erkek ve 226 kadın) örneklem grubuyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ölçüm aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilmiş“Kişisel Bilgi Formu”ile Smith, Saklofske, Stoeber ve Sherry (2016) tarafından geliştirilmiş, geçerlik güvenirliği ve Türkçe'ye adaptasyonu araştırmacı tarafından yapılmış“Büyük Üçlü Mükemmeliyetçilik Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler, SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Katılımcıların mükemmeliyetçilik düzeylerinde demografik değişkenlere (cinsiyet, aktif spor yapma durumu ve ders dışı faaliyetlere katılma durumu) bağlı farklılıkları açıklamak için MANOVA, katılımcıların akademik başarı düzeylerinde demografik değişkenlere (cinsiyet, aktif spor yapma durumu ve ders dışı faaliyetlere katılma durumu) bağlı farklılıkları açıklamak amacıyla Mann Whitney-U testi ve yine katılımcıların mükemmeliyetçilik düzeylerinin akademik başarılarını yordama düzeyini açıklamak için Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, mükemmeliyetçilik boyutlarında, cinsiyet ve ders dışı faaliyetlere katılma durumuna göre anlamlı bir fark görülmemiştir. Aktif spor yapmayanların, aktif spor yapanlara göre katı mükemmeliyetçilik düzeyleri anlamlı derecede farklı çıkmıştır. Katılımcıların akademik başarılarında, cinsiyet, aktif spor yapma ve ders dışı faaliyetlere katılma durumuna göre anlamlı düzeyde farklılıklar ortaya çıkmıştır. Ayrıca yapılan regresyon analizi sonucunda, katılımcıların xi mükemmeliyetçilik düzeylerinin akademik başarıları üzerinde yordayıcı bir etkisi olmadığı görülmüştür. Sonuç olarak, mükemmeliyetçiliğin akademik başarıyı yordamadığı fakat spor yapmanın ve ders dışı faaliyetlere katılımın akademik başarı üzerinde etkili olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to analyse the perfectionism and academic achievement levels of sports science students according to various demographic variables and to identify the relationship between academic achievement and perfectionism. The population of the research was composed of 2018-2019 years' sports science students of Bartın University, Bolu Abant Izzet Baysal University, Karabük University, Kocaeli University and Zonguldak Bülent Ecevit University. The research was conducted on a randomly selected sample group consisted of 651 students (male students n=425; female students n=226). As data collection instrument, demographic information sheet which was developed by the researcher and“The Big Three Perfectionism Scale”which was developed by Smith, Saklofske, Stoeber and Sherry (2016) and adapted into Turkish by the researcher was used. The gathered data was analysed by SPSS. To analyse the effect of demographic variables (gender, active sport participation, extracurricular activity participation) on the participants' perfectionism levels MANOVA was conducted. For the analysis of demographic variables effect on participants' academic achievement Mann Whitney-U test was used. Also, to test the predictive power of perfectionism on academic achievement regression analysis was conducted. According to the results no significant difference was identified in the subfactors of perfectionism related with participants' gender and extracurricular activity participation. The rigid perfectionism levels of participants showed significant difference according to their extracurricular activity participation status. Significant differences were identified in the academic achievement levels of the participants related with their gender, active sport participation and extracurricular activity participation status. Besides, the regression analysis result revealed that perfectionism has no significant predictive effect on the academic achievement levels of the participants. xiii As a result, the study concluded that perfectionism did not have a predictive effect on academic achievement but active sports participation and participating in extracurricular activities had significant effect on academic achievement.