Konteyner limanlarında tehlike ve risklerin analizi
Analysis of hazards and risks in container ports
- Tez No: 589223
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESİN TÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Ulaşım, Marine, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Konteyner, Konteyner Limanları, TEU, İş Sağlığı ve Güvenliği, Container, Container Port, TEU, Occupational Health and Safety
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Ülkemizde yaşanan önemli sorunlardan birisi olan iş kazaları, pek çok sektörde olduğu gibi limanlarımızda da görülmektedir. Limanlar ekonomik endişeler sebebiyle yoğun gemi ve yük trafiğini karşılayabilmek amacıyla işçileri daha hızlı çalışmaya zorlamaktadır, bu durum ise dikkatsizliğe sebep olmaktadır. İşçilerin ve işverenlerin iş güvenliği konusuna, gereken önemi göstermemeleri kazalara sebep olmaktadır. İş güvenliği kültürümüzün henüz yeterli seviyede olmamasına ilave olarak; son dönemlerde gerçekleştirilen liman özelleştirmeleri sebebiyle liman işletmecilerinin kazançlarını arttırmak amacıyla taşeronluk sistemi ile ucuz iş gücünü tercih etmeleri emniyet tedbirlerinin uygulanmasında ihmalleri de beraberinde getirmektedir. Bu çalışmada Konteyner limanlarında iş güvenliği uygulamalarının önemi belirtilmeye çalışılmıştır. Hazırlanacak benzer çalışmalara kaynak olması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Occupational accidents, which is one of the important problems experienced in our country, are seen in our ports as in many sectors. Due to economic concerns, the ports force workers to work faster in order to meet heavy ship and cargo traffic, which in turn leads to carelessness. The fact that workers and employers do not pay due attention to occupational safety causes accidents. In addition to the fact that our occupational safety culture is not yet sufficient; Due to the recent port privatizations, port operators prefer cheap labor and subcontracting in order to increase their earnings, and neglect the implementation of safety measures. In this study, the importance of occupational safety practices in container port management has been tried to be emphasized. It is aimed to be the source of similar studies to be prepared.