Sabit ve mobil şamandıraların tasarımı
Design of tethered and moving buoys
- Tez No: 969280
- Danışmanlar: PROF. DR. KADRİ TURGUT GÜRSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deniz Bilimleri, Marine Science
- Anahtar Kelimeler: Hesaplamalı akışkanlar dinamiği (HAD), Computational fluid dynamics (HAD)
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gemi İnşaatı Bilim Dalı
Özet
Şamandıralar, denizlerde kullanılan, işlev bakımından kara yollarındaki trafik işaretleri ve ışıklarıyla benzerlik gösteren deniz trafiğini düzenleme ve uyarı görevlerini üstlenen yüzer durumdaki işaretleme sistemleridir. Deniz yolculuğu sırasında gemilere rota belirleme, tehlike noktalarını işaret etme ve deniz trafiğini düzenleme gibi kritik işlevler üstlenen şamandıralar, genellikle sabit bir noktaya demirlenerek bu amaçlara hizmet eder. Bunun yanı sıra, su altındaki belirli yapıların yerini göstermek, tehlikeleri işaretlemek, geçiş yollarını güvence altına almak ve gemi bağlama gibi çeşitli görevlerde de kullanılırlar. Zamanla şamandıraların kullanım alanları genişlemiş; yönlendirme, liman giriş işaretlemesi ve uyarı gibi temel işlevlerinin ötesine geçerek aydınlatma, bilimsel ölçümler ve kayıtlar alma, deniz üzerinden hava araçlarına sinyal gönderme gibi yenilikçi hizmetlerde de kullanılmaya başlamışlardır. Gelecekte, özellikle mürettebatsız ve otonom konteyner gemilerinin deniz taşımacılığına dahil olmasıyla birlikte, bu gemilerin ülke karasularına girişten limana yanaşmasına ve tekrar ülke sularını terk etmesine kadar geçen süreçte yoğun veri alışverişine ihtiyaç duyulacaktır. Bu veri transferi; meteorolojik koşullar, deniz ve liman trafiği gibi bilgilerden oluşacak ve sabit ya da mobil şamandıralar aracılığıyla sağlanacaktır. Ancak bu altyapıyı oluşturamayan ülke limanlarının otonom gemilerle yük taşımacılığında tercih edilmemesi muhtemeldir. Bu tez çalışmasında, sabit şamandıralarla, farklı enkesit formlarına ve boylara sahip mobil şamandıraların teknik özelliklerinin detaylı analizleri yapılacak ve dalgalı denizlerde maruz kalacakları düşey ivme değerleri saptanacaktır. İzleyen aşamada, çok amaçlı bir mobil şamandıranın genel tasarımı gerçekleştirilerek, dalgalı denizlerde şamandıraya etkiyen düşey ivme değerleri belirlenecektir. Daha sonra modeli hazırlanan mobil şamandıranın V=35 kn hız değerine kadar hidrodinamik özellikleri Simerics yazılımı aracılığıyla saptanarak üç boyutlu modeli üretilecektir. Tasarlanacak şamandıra, dinamik pozisyonlama yeteneğine sahip olacak, çeşitli düzeylerde otonomi sağlayabilecek ve sürü halinde görev yapmaya elverişli olacaktır.
Özet (Çeviri)
Buoys are floating marking systems used at sea, similar in function to traffic signs and lights on land, which regulate and warn maritime traffic. These floating signs perform critical functions such as determining routes for ships during sea travel, indicating danger points, and managing maritime traffic, usually by being anchored to a fixed point. Additionally, they serve various purposes, including showing the locations of certain underwater structures, marking hazards, securing passageways, and mooring ships. Over time, the use cases for floating signs have expanded; they now offer innovative services such as illumination, scientific measurement, and signaling to aircraft over the sea, beyond their basic functions of guidance, marking port entrances, and providing warnings. In the future, particularly with the inclusion of crewless and autonomous container ships in maritime transportation, intensive data exchange will be necessary from the entry of these ships into territorial waters to their docking at the port and subsequent departure. This data transfer will consist of information such as meteorological conditions and sea and port traffic, and will be facilitated through fixed or mobile buoys. However, the ports of countries lacking this infrastructure will likely not be chosen for cargo transportation with autonomous ships. In this thesis, detailed analyses of the technical features of fixed and mobile buoys with various cross-sectional forms and lengths will be conducted, and the vertical acceleration values to which they will be subjected in rough seas will be determined. In the next stage, the overall design of a multi-purpose mobile buoy will be developed, and the vertical acceleration values affecting the buoy in rough seas will be assessed. Subsequently, the hydrodynamic properties of the mobile buoy, whose model is prepared for speeds up to V=35 kn, will be analyzed using Simerics software, and a three-dimensional model will be created. The designed buoy will feature dynamic positioning capability, adapt to provide various levels of autonomy, and operate in a swarm.