Nıetzsche'de kültür ve hakikat
Culture and truth in Nietzsche
  1. Tez No: 589309
  2. Yazar: FİKRET DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN SUBHİ ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Nietzsche, Kültür, Hakikat, Decadence, Nihilizm, Nietzsche, Reality, Culture, Nihilism, Decadence
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Tarih boyunca insanların üzerine zihin yormuş olduğu, Kültür ve Hakikat kavramları Nietzsche'nin felsefesinin de temelini oluşturmaktadır. Nietzsche, Geleneksel Batı Metafiziğini eleştirerek, kültürü yozlaştırdığı ve insanı kendine yabancılaştırdığı gerekçesiyle yerle bir eder. Ona göre asıl Kültür Trajik Kültür olup Sokrates öncesi döneme dönülmelidir. Bozulan ve kalıntılaşmış kültür, Hakikate de etki ederek Decadance ve buna bağlı olarak da Nihilizmi beraberinde getirmiştir. Hakikatin perspektif bir yapıya sahip olması da Kültürden kaynaklı bir durum olup kişinin zihniyeti bunu belirleyen temel unsurdur. Nietzsche felsefi sisteminde bunu bizlere izah edip vurgulamaya çalışmaktadır. Bu çalışmanın amacı da mevcut konuya genişlik getirmek ve Nietzsche'nin düşüncelerinde ki ön plana çıkan kavramları açıklamaya çalışmaktır.
Özet (Çeviri)
Culture and Reality Concepts that people have wondered about throughout the history base the Nietzsche philosophy. Nietzsche criticizes traditional western metaphysich and demolishes it on the grounds that it corrupts culture and alienates man from himself. According to him real culture is as tragical culture and should be returned to the Pre-Socrates period. Deteriorating and consequently brought nihilism. The fact that truth has a perspevtive structure is a culture-based situation and one's mentality is the main element determining it. Nietzsche tries to explain and emphasize this in his philosophical system. This study aims to widen the subject and try to explain the highlighted concepts in Nietzsche's ideas.