15 numaralı Amasya Şer'iye sicilinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
Transcryption and evaluation of Amasya şer'iye registry number 15
- Tez No: 589318
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM BAŞARIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ottoman Empire, Şer'iyye Registers, Amasya, City History
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Amasya, şehzadelerin yönettiği bir sancak olmasından dolayı Osmanlı İmparatorluğu içerisinde önemli bir merkez olmuştur. Bunun yanında bir ticaret ve kültür merkezi olması bu şehrin önemini daha da çok arttırmıştır. Bunun gibi şehirlerin araştırmalarını yapmak için öncelik olarak Şer'iye sicilleri'nin kullanılması gerekmektedir. Bu bağlamda çalıştığımız 15 Numaralı Amasya Şer'iyye Sicil zabıtları, sosyal olarak, ekonomik olarak, idari-askeri ve coğrafi yapı olarak birçok bilgi içermektedir. Hazırlamış olduğum bu çalışmada, M. 1664-1665 (H.1074-1076) yıllarına ait Amasya 15 Numaralı Şer'iye Sicil Defteri'nin zabıtlarından toplamda 79 sayfasının transkripsiyonu yapılarak, özetleri çıkarılmıştır. Ayrıca içerdiği kayıtlar konu ve tarihsel olarak tasnif edilmiştir. Toplamda üç ana bölümden oluşan çalışmamız, değerlendirme ile sonlandırılmıştır. Bu çalışmada her ne kadar Amasya vilayeti üzerinde meydana gelen olaylar üzerine yoğunlaşılmış olsada, Osmanlı Devleti ile ilgili o döneme ait bilgiler sunulmaya çalışılmıştır. Böylece araştırmacılara daha kolay ulaşabilecekleri bir kaynak sunmak amaçlanmıştır. Anahtar Kelimler: Osmanlı Devleti, Şer'iye Sicilleri, Amasya, Şehir Tarihi
Özet (Çeviri)
Amasya was an important center in the Ottoman Empire because it was a starboard ruled by princes. Besides, being a commercial and cultural center, this city has increased its importance even more. Şer'iyye registrations should be used as a priority for the research of such cities. In this context, the Amasya Şer'iyye Registries numbered 15 contain a lot of information as social, economic, administrative-military and geographical structure. In this study I prepared, a total of 79 pages were transcribed and summarized from the records of Amasya 15 Registrar of Amasya belonging to M. 1664-1665 (H.1074-1076). In addition, the records are classified as subject and historically. Our study, which consists of three main sections in total, was concluded with an evaluation. In this study, although the events that took place on the province of Amasya were focused on, information about the Ottoman Empire was tried to be presented. In this way, it is aimed to provide a resource that researchers can reach more easily.