9. ve 11. sınıf öğrencilerinde algılanan anne baba tutumu ile yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between perceived parental attitudes and the scale of life satisfaction of 9th and 11th grade students
  1. Tez No: 589509
  2. Yazar: EMİNE KEVSER ERDİM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL YETKİNTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik iyi oluş, Yaşam doyumu, Ergenlik, Algılanan anne baba tutumu, Psychological well-being, Satisfaction with life, Adolescence, Perceived parental attitude
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada, lise öğrencilerinde algılanan anne baba tutumları ile yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Öğrencilerin yaşam doyumunun yordanmasında anne baba tutumlarının etken bir rolü olup olmadığı, varsa eğer nasıl bir rolü olduğu, çeşitli demografik değişkenler de dahil edilerek araştırılmış, bu yönde nicel bir yöntem olarak anketlerin uygulanmasıyla veri toplanmış ve sonrasında anketler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Uygulama sırasında öğrencilere kişisel bilgi formu, algılanan anne baba tutumunu değerlendirme ölçeği ve yaşam doyumu ölçeği verilmiştir. Araştırmada kullanılan 26 maddelik Anne Baba Tutumunu Değerlendirme Ölçeği (ABTDÖ)'nde her madde anne ve baba için ayrı ayrı cevaplanıp ayrı ayrı puanlanmaktadır. Bu ölçeğin Pearson Momentler Çarpımı yöntemiyle ölçülen değişmezlik katsayıları anneler için (.83), babalar için ise (.88) şeklinde bulunmuştur. 5 maddelik yaşam doyumu ölçeğinin güvenirlik katsayısı ise (.88) olarak bulunmuştur. Araştırma bulgularına göre, araştırmanın hipotezini destekler nitelikte, algılanan anne baba tutumlarıyla öğrencilerin yaşam doyumu arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bu ilişkiye göre; anne ve babalar demokratik tutum sergilediğinde çocukların yaşam doyumunun yükseldiği, otoriter tutum sergilediklerinde ise yaşam doyumunun azaldığı tespit edilmiştir. Bu ilişkide çocukların yaşam doyumunu ve anne baba tutumlarını etkileyen başka değişkenler de ele alınarak analiz ve değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the relationship between the perceived parental attitude and the life satisfaction levels of 9th and 11th grade high school students. Research was conducted with multiple external variables to see whether the parenting styles is a determinant for children's life satisfaction or not, and if it is, how? Data were collected from 9th and 11th high school students through questionnaires on quantitative research methods. Students were given a questionnaire consisting of personal information form, perceived parental attitude scale and satisfaction with life scale. Perceived parental attitude scale has 26 items and each were answered for mother and father sperately by each student. Then each item were graded differently according to mother and father columns. Reliability coefficients of perceived parental attitude scale used in the research were found as 0.83 for mothers and 0,88 for fathers; it is 0,88 for the satisfaction with life scale which has 5 items. According to the findings of research analysis; it was determined that there is a meaningful relationship between perceived parental attitude and childrens' life satisfaction level, which also supports the reseacrh hypothesis. It came out that if parents have democratic attitude towards their children, children's life satisfaction level increases; but if parents have authoritative attitude towards their children, children's life satisfaction level dicreases. Some variables which may effect or shape parents' attitudes towards their children and some other variables which may effect the children's life satisfaction level were also included into the analysis of this meaningful relationship.