The effects of social media influencers on consumer decision-making process: Study in Turkish fashion industry
Sosyal medya'nın etkileşenlerin tüketici karar vermesi sürecine etkileri: Türk moda endüstrisi çalışması
- Tez No: 589514
- Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. İLKAY KARADUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya pazarlaması, Etkileyenler, Müşteri karar verme süreci, Moda endüstrisi, Social media marketing, Influencers, Customer decision making, the Fashion industry
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Sosyal medya bir uçtan diğer uca bilgi aktarımında önemli bir araç haline gelmektedir. Firmalar tüketicilerin profillerine ve tercihlerine göre ürün ve hizmetlerinin tanıtımlarını yapmak için sosyal medyayı kullanırlar. Araştırmacı ilgili değişkenlerin ortalama değerini karşılaştırmak için Mann Whitney U testini ve Kruskal-Wallis testini kullanmıştır. Sonuçlar moda endüstrisindeki karar alma sürecine yönelik algılanan ikna açısından kadın ve erkek arasında büyük bir fark olduğunu göstermektedir. Aynı şekilde, moda endüstrisindeki müşterinin karar vermesine yönelik algılanan özdeşleşme açısından da kadın ve erkek arasında önemli bir fark bulunmaktadır. Türk moda endüstrisindeki karar verme sürecine yönelik algılanan ilham açısından da kadın ve erkekler arasındaki fark önemli derecededir. Ayrıca algılanan güven açısından da karar verme sürecine yönelik fark yine kadın ve erkek arasında belirgindir. Bunların yanı sıra karar verme sürecinde zaman baskısı yönünden kadın ve erkek arasında istatiksel olarak önemli bir fark vardır. Fakat karar verme sürecinde taklit etme dürtüsü açısından kadın ve erkek arasında belirgin bir fark yoktur. Kruskal Wallis testi moda endüstrisinde karar verme sürecindeki algılanan iknanın yaş düzeyine göre istatiksel olarak önemli bir farka sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca karar alma sürecine yönelik algılanan özdeşleşme açısından da önemli bir fark vardır. Aynı şekilde karar verme sürecinde algılanan ilham açısından da yaş düzeyine göre önemli bir fark vardır. Algılanan güven de karar verme sürecine göre yaş açısından farklılık gösterir. Fakat zaman baskısı karar verme sürecinde yaşa göre farklılık göstermemektedir. Ayrıca Türk moda endüstrisinde karar alma sürecine yönelik taklit etme dürtüsü açısından yaşa göre istatiksel olarak anlamlı bir fark vardır. Ayrıca eğitim seviyesine göre karar verme sürecine yönelik algılanan özdeşleşme açısından da önemli bir fark vardır. Moda endüstrisindeki karar verme sürecine yönelik algılanan ilham açısından da anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir. Moda endüstrisinde karar alma sürecine yönelik algılanan güven açısından da önemli bir fark olduğu bulunmuştur. Ayrıca karar alma sürecine yönelik zaman baskısı açısından da farklılık vardır. Son olarak, Türk moda endüstrisinde karar verme sürecine yönelik taklit etme dürtüsü açısından eğitim seviyesine bağlı olarak bir farklılık yoktur.
Özet (Çeviri)
Social media is becoming an important tool for communicating the information from one end to another end. The company uses social media to promote their products and services based on consumer profile and choice. For this purpose, the researcher employed the Mann Whitney U test and Kruskal-Wallis test to compare the mean value for the respective variables to see the difference. The results show that there is a significant difference between male and female in term of perceived persuasion towards the decision-making process in the fashion industry. Similarly, there is a significant difference between male and female in term of perceived self-identification towards customer decision-making the process in the fashion industry. Likewise, their male and female differ significantly towards the customer decision-making the process in the fashion industry in Turkey with respect to the perceived inspiration. Furthermore, there is a significant difference between male and female in term of perceived trust towards the customer decision-making the process. However, male and female have a difference which is statistically significant in term of time pressure for customer decision-making the process. There is no significant difference between male and female in term of the urge to imitate for customer decision-making the process in the fashion industry. The Kruskal-Wallis test shows that perceived persuasion statistically significantly differs in term of age level while making the customer decision process in the fashion industry. Further, a significant difference in term of perceived self-identification towards the customer decision-making process. Likewise, perceived inspiration differs in term of age towards the customer decision-making process. The perceived trust also differs in term of age towards the customer decision-making process. However, time pressure does not differ in term of age towards the customer decision-making the process. Furthermore, the statistically significant difference in Urge to imitate in term of age towards the customer decision-making process in the fashion industry in Turkey. Moreover, there is a significant difference in term of perceived self-identification towards customer decision-making process with respect to education level. The significant difference in term of perceived persuasion towards customer decision-making process with respect to education level in the fashion industry also found. It is also found that there is a significant difference in term of perceived trust towards the customer decision-making process with respect to education level in the fashion industry. Furthermore, time pressure differs in term of education level towards the customer decision-making process in the fashion industry. Finally, no difference exists in term of education level with respect to urge to imitate for the customer decision-making process in the fashion industry in Turkey.