The effect of types of school on social and emotional learning skills of 9. grade students
Okul türlerinin 9. sınıf öğrencilerinin sosyal ve duygusal öğrenme becerileri üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 589542
  2. Yazar: GÜL EDA IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE MÜNİRE ERDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal ve Duygusal Öğrenme, Social and Emotional Learning, Social and Emotional Learning Skills, Type of High School
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu araştırmada okul türlerinin 9. Sınıf öğrencilerinin sosyal ve duygusal öğrenme becerileri üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Örneklem grubu İstanbul ili Bağcılar ve Küçük Yalı ilçelerinde Devlet Anadolu Lisesi, Özel Anadolu Lisesi, Fen Lisesi ve İmam Hatip Lisesine devam eden 9. Sınıfta okuyan 101 (%50.2) erkek ve 100 (%49.8) kadın olmak üzere toplam 201 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak İlköğretim öğrencilerinin Sosyal ve Duygusal Öğrenme Becerilerini değerlendirmek için geliştirilen Sosyal ve Duygusal Öğrenme becerileri ölçeğinin (Kabakçı ve Owen,2010) 9. sınıf öğrencilerinin Sosyal ve Duygusal Öğrenme Becerilerini değerlendirmek için geçerlilik ve güvenirlilik çalışması yapılmıştır. Çalışmada önceden belirlenmiş bir yapının doğruluğu test edildiğinden doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Öğrencilerin Sosyal Duygusal Öğrenme Ölçeği toplam ve alt boyutlarına ait puanların cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla uygulanan bağımsız grup t testi sonucunda; iletişim becerileri ve toplam ölçek puanlarında grupların aritmetik ortalamaları arasındaki fark kızlar lehine istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sosyal Duygusal Öğrenme Ölçeği toplam ve alt boyutlarına ait puanların okul türü değişkenine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla uygulanan iki boyutlu MANOVA analizi sonucunda, okul türleri arasında iletişim Becerisi, Problem Çözme Becerisi, Stres ile Başa Çıkma Becerisi arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Bu karşılık, okul türleri arasında Kendi Değer açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, it is aimed to investigate the effect of types school on Social and Emotional Learning Skills of 9. grade students. The study group consist of 100 female and 101 male students from 9. grade of high school students in Istanbul. Students who were attented to Public Anatolian High School, Private Anatolian High School, Science High School and Religious High School. To collect data, Social and Emotional Learning Skills Scale (Kabakçı, Owen,2010) was adapt for 9. grade of high school students. The confirmatory factor analyses was used to adapt the original form of the scale for 9. grade of high school students. Independent samples t- Test was used to compare the Social and Emotional Learning Skills of 9. grade of high school students according to gender. Accordingly, it was observed that significant difference was observed in communication skill and total average point of Social and Emotional Learning Skills of 9. grade high school students. Two Way MANOVA was used to compare Social and Emotional Learning Skills of 9. grade of high school students according to the type of school. According to the results of the study, there is a significant difference between groups about problem solving skill, copying stress skill and communication skill. Accordingly, the means of Science High School students' problem solving, copying stress and communication skill is higher than other groups of schools. However there is no significant differences between groups about self-esteem skill.