Özürlü çocuklara sahip anne-babaların çocukları ile suda yürüttükleri 16 haftalık rekreatif egzersizlerin ebeveynlerin psikolojilerine etkileri
On parents psychology, the effects of a 16 week-rekreatif aquatic exercises, carried on by the disabled children and their parents
  1. Tez No: 171838
  2. Yazar: MURAT ELİÖZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SİBEL SUVEREN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kaygı, Uyum, Rekreatif Yüzme, anxiety, adjustment, recreative swimming
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
98 ÖZET özürlü Çocuklara Sahip Anne-Babalann Çocukları İle Suda Yürüttükleri 16 Haftalık Rekreatif Egzersizlerin Ebeveynlerin Psikolojilerine Etkileri Bu çalışmanın amacı; rekreatif. amaçlı sportif su egzersizlerinin bedensel ve zihinsel engelli çocuklara sahip ailelerin psikolojik özelliklerine etkilerinin incelenmesidir. Bu araştırmanın verileri, Samsun Gökkuşağı Özel Eğitim Okulunda farklı özür türlerinde eğitimlerine devam eden 4 otistik, 2 spastik, 2 embesil biri de işitme ve zeka geriliği olan toplam 9 çocuğun anne ve babalarıyla birlikte oluşturulan deney grubuna rekreatif ve suya alıştırma nitelikli egzersiz programının öncesinde ve sonrasında uygulanan testlerle elde edilmiştir. Deney gurubundan dört tür veri toplanmıştır. Birinci grup veriler deney gurubunun sosyo ekonomik yapılarını belirlemek amacıyla toplam 8 sorudan oluşan bir anket uygulanarak elde edilmiştir. İkinci gurup veriler tamamen gözleme dayalı ve çalışmalar süresince çocuklar ve ailelerinin davranışlarıyla ilgili alınan notlarla oluşturulmuştur. Üçüncü gurup veriler Spielberger'in Durumluluk ve Sürekli Kaygı Envanteri uygulanarak elde edilmiştir. Dördüncü gurup veriler ise Hacettepe Kişilik envanteri uygulanarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 10.0 paket programında tanımlayıcı istatistik ve Man Whitney U testleriyle analiz edilmiştir. Yapılan bu araştırmada deney grubu anne ve babaların ebeveyn olarak birlikte değerlendirildiğinde Durumluluk ve Sürekli Kaygı ilk ve son test puanlan arasında 0,01 düzeyinde; anne ve babaların ayrı ayrı değerlendirilmesinde ise; annelerin Durumluluk Kaygı ve babaların Sürekli Kaygı puanlan arasında 0,05 düzeyinde anlamlı farklılık bulunmuştur. Annelerin Sosyal Uyum alt ölçeklerinden Anti Sosyal Eğilimler ve Kişisel Uyum alt ölçeklerinden Duygusal Kararlılık puanlan arasında 0,05; Aile İlişkileri ve Sosyal Uyum puanları arasında ise 0,01 düzeyinde anlamlı farklılık bulunmuştur. Sonuç olarak rekreatif nitelikli su egzersizlerinin özürlü çocuklara sahip ailelerin kaygı ve sosyal uyum düzeylerinde olumlu gelişmeler sağladığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
99 Summary On Parents Psychology, The Effects of A 16week-rekreatif Aquatic Exercises, Carried On By The Disabled Children and Their Parents The aim of this study is to investigate the affects of the recreative sportive aquatic exercises on the psychological characteristics of the parents who have mentally or physically handicapped children. The data of this research has been collected by the tests before and after the recreative and aquatic exercise programme, which were carried on an observation group.including totally 9 children;4 of whom with Rett Syndrome,2 of whom with Spastic Neuromuscular Dysfunction, 2 of whom is imbecile and 1 of whom has both mental and auditory disability,and their parents in Samsun Gökkuşağı Special Education School. Four types of data was gathered from the observation group First group of data is collected through a survey of 8 questions applied in order to determine the socio-economic structures of the experiment and control groups. Second group of data is based entirely on observation and the notes taken about the behaviors of the children and parents during the study. Third group of data is collected by applying the Spielberger's Statelity and Continuous Anxiety Index. Fourth group data is collected by applying Hacettepe Personality Index. The collected datas were analysed with the descriptive statistic and Man Whitney U tests in SPSS 10.0 pocket programme. In this research, significant differences were found like at a level 0,01 between the first and last considering state and trait anxiety test points when the parents evaluated together, and at a level 0,05 between th e mothers' considering state and fathers' trait anxiety points when parents evaluated seperately. Significant differences were found at 0,05 level between Mothers' Antisocial Tendencies subscale of Social Adjustment, and Emotional Stability subscale of Individual Adjustment points,and at 0,01 level between Family Relation and Social Adjustment points. As a result, it can be assumed that aquatic recreational exercises have a positive effect on anxiety and social adjustment levels of the families with disabled children.