Molla Hüsrev'in Dürer'inde Hanefilere yönelik itirazların değerlendirilmesi
Evaluation to the objection to the Hanafi's in Molla Husrav's Durar
  1. Tez No: 589544
  2. Yazar: YUSUF ATLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACI YUNUS APAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Molla Hüsrev, Dürerü'l-Hükkâm, İtiraz, Değerlendirme, Molla Husrav, Duraru'l-Hukkam, Objection, Evaluation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışmada, Molla Hüsrev'in 'Dürerü'l-Hükkâm' isimli eserinde bulunan, Hanefi mezhebi âlimlerine yöneltilmiş toplam 63 itiraz zikredilmiş ve Hanefi mezhebinin muteber kitaplarından, Molla Hüsrev'in yaptığı itirazda haklı olup olmadığı değerlendirilmiştir. Yaptığımız araştırma sonucunda Molla Hüsrev'in, Hanefi âlimleri arasında en çok Sadru'ş-Şeria ve Zeylaî'ye itiraz ettiğini tespit ettik. Molla Hüsrev'in itirazlarını değerlendiğimiz bu çalışmayı iki ana bölümde ele aldık; Birinci bölümü;“Molla Hüsrev ve Fıkıhçılığı”ve“Dürer Kitabı ve Etrafında oluşan literatür”şeklinde iki alt başlıkta inceledik.“Molla Hüsrev ve Fıkıhçılığı”başlığı altında Molla Hüsrev'in hayatı, eğitimi, eserleri, görevleri ve fıkıhçılığı hakkında kısaca bilgiler verdik.“Dürer Kitabı ve Etrafında oluşan literatür”başlığı altında ise, Dürer üzerine yazılmış olan şerh, haşiye ve ta'liklerden bahsettik. Tezimizin ikinci bölümü itirazların değerlendirmesinden oluşmaktadır. Bu bölümü ise kendi içinde dört kısma ayırdık; birinci kısım: ibadetler bölümündeki itirazların değerlendirilmesi, ikinci kısım; aile hukuku bölümündeki itirazların değerlendirilmesi, üçüncü kısım; Muamelat hukuku bölümündeki itirazların değerlendirilmesi, dördüncü kısım; Ceza hukuku bölümündeki itirazların değerlendirilmesi.
Özet (Çeviri)
İn this study, we have studied that there are 63 objections in total to the Hanafi scholars in Molla Husrav's book named Duraru'l-Hukkam and that if Molla Husrav is right or wrong in his objections according to the valid books of the Hanafi sect. İn our study we have determined that Molla Husrav has objected the most to Sadru'ş-Şeria and Zeylaî from the Hanafi scholars. We have addressed our study that Molla Husrav has objected to in two main sections. First section: we have studied in two section under the first section about“jurisprudence of Molla Husrav in the orders of Durar”and“the literature in the book Durar”. Under the title of“jurispudence of Molla Husrav”we have gave some information about his life, studies, books, job and jurisprudency. And under the second title we have mentioned about the sharh's, hashiyya's and ta'liq's that has been writen on Durer. The second section of our thesis is on the evaluation of the objections. And also we have divided this section in itself to four other sections. First section; evaluation of the objections about the worshiping topic. Second section; evalution of the objections to the family law. Third section; evaluation of the objections of transactional law. Fourth section; evaluation of the objectons to the criminal law.