Çalışma sermayesi yönetimi ile işletme kârlılığı arasındaki ilişkinin analizi: BİST'te gıda, tütün ve içki sektöründeki firmalar üzerine bir uygulama
Analysis of the relationship between work capital management and business profitability: an application on food, tobacco and beverage companies in BİST
  1. Tez No: 589550
  2. Yazar: DENİZ DURDU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YÜKSEL AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışma Sermayesi Yönetimi, Karlılık, Panel Veri Analizi, BİST Gıda İçki ve Tütün Sektörü, Türkiye, Working Capital Management, Profitability, Panel Data Analysis, BIST Food Beverage And Tobacco Sector, Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada, 2005-2017 yıllarını kapsayan dönemde BİST gıda, içki ve tütün sektöründe faaliyette bulunan firmaların çalışma sermayesi yönetiminin kârlılık performansı üzerindeki etkisi analiz edilmiştir. Araştırmada çalışma sermayesi yönetiminin bileşenleri; stokta tutma süresi, alacakların tahsil süresi, ticari borçları ödeme süresi ve nakit dönüşüm süresi ile temsil edilirken karlılık performansı ise brüt satış karlılığı ile temsil edilmiştir. Analiz kapsamında çalışma sermayesi yönetiminin karlılık üzerindeki etkisini incelemek için panel veri regresyon analizi kullanılmıştır. Analiz sonucunda brüt satış kârlılığı değişkeninin alacak tahsil süresi, stokta tutma süresi, ticari borçları ödeme süresi ve nakit dönüş süresi gibi değişkenlerden negatif yönde etkilendiği tespit edilmiştir. Ancak, tespit edilen negatif ilişkiler sadece stokta tutma süresi ve nakit dönüş süresi gibi değişkenler için geçerlidir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of working capital management on profitability performance of BIST food, beverage and tobacco firms for a period of 2005-2017 is analyzed. The components of working capital management in the study are represented by inventory conversion period, accounts receivable collection period, accounts payable period and cash conversion cycle, while profitability performance is represented by gross sales profitability. In the scope of analysis, panel data regression analysis is employed to analyze the effect of working capital management on profitability. As a result of the analysis, it is found that the gross sales profitability variable is negatively affected by the variables such as inventory conversion period, accounts receivable collection period, accounts payable period and cash conversion cycle. However, the negative relationships detected are only valid for variables such as inventory conversion period and cash conversion cycle.