The undergraduate English placement examination in Turkey: A critical analysis
Türkiye'deki İngilizce lisans yerleştirme sınavı: Eleştirel bir inceleme
  1. Tez No: 589554
  2. Yazar: BEKİR CANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ÇAKIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil sınavı, Geri etki, Etki, Sınav Sonuçları, Language Testing, Washback, Impact, Test Consequences
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
Son yıllarda merkezi dil sınavlarının kullanımı artmaktadır. Merkezi dil sınavlarının paydaşlar üzerinde bir takım etkileri olduğu için, dünya çapında araştırmacılar merkezi dil sınavlarının etkilerini araştırmakla ilgilenmektedir. Türkiye'de sınav merkezli bir eğitim sistemi ve çeşitli amaçlar için uygulanan birçok standartlaştırılmış büyük ölçekli sınavlar vardır. Bu çalışma, merkezi dil sınavlarından biri olarak İngilizce lisans yerleştirme sınavının geri etkisini incelemeyi amaçlamıştır. Çalışma, öğretmen ve öğrencilerin sınav kullanımının sonuçlarına yönelik algılarını, tutumlarını ve tepkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın yürütülmesi için karma yöntem araştırma deseni kullanılmış ve veriler isimsiz anketler ve takipli yüz yüze yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Araştırmada amaçlı örnekleme kullanılmış ve niceliksel veriler dört devlet üniversitesinde dil ile ilgili bölümlerde okuyan 449 öğrenciden ve Türkiye'deki liselerin dil hazırlık sınıflarında öğretim deneyimi olan 110 İngilizce öğretmeninden toplanmıştır. Çalışmanın nitel verileri, 85 öğrenciyle odak grup görüşmelerinden ve 24 İngilizce öğretmeni ile yüz yüze görüşmelerden oluşmuştur. Nicel ve nitel verilerin üçgenlemesi, çalışmanın sonuçlarını güçlendirmiştir. Sonuçlar, hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin İngilizce lisans yerleştirme sınavının dil hazırlık sınıflarındaki öğretme ve öğrenme etkinliklerinde önemli ölçüde olumsuz geri etki yarattığına inandığını ortaya koymuştur. Ayrıca, nitel sonuçlar sınavın hem öğretmenlerin İngilizce öğretme ve hem de öğrencilerin İngilizce öğrenme algıları üzerinde zararlı etkiye sahip olduğunu gösteren niceliksel sonuçları da güçlendirmiştir. Bununla birlikte, katılımcıların istenen dil öğretme ve öğrenme aktiviteleri ile var olan sınav hazırlık aktiviteleri arasında farklılık yarattığı için paydaşlar üzerinde zararlı etkiler yaratan sınava karşı olumsuz tutumları olduğu tespit edilmiştir. Öte yandan, araştırma İngilizce lisans yerleştirme sınavının dil hazırlık sınıflarında İngilizce dil eğitimini ciddi derecede yönettiğini göstermiştir. İstenilen İngilizce dil etkinliklerini öğretmek ve öğrenmek yerine, dil eğitimi sistemi İngilizce yerleştirme sınavına yönelik ağır hazırlık yapmakla zorlanmıştır. Çalışmanın sonuçları, Türkiye'de istenilen İngilizce dil eğitimi için sınavın zararlı etkilerinin azaltılması ve faydalı etkilerinin artırılması gerektiğini ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, çalışma tüm paydaşların daha iyi bir dil sınavı sistemi geliştirmek için eşit sorumluluk almaları gerektiğini vurgulamaktadır. Bu, dil sınavını geliştirebilir ve Türkiye bağlamında dil yeterliliğinin arttırılmasına katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
The use of high-stakes language tests has increased in recent years. As high-stakes language tests have a number of implications for stakeholders, researchers have been interested in investigating the effects of high-stakes testing worldwide. Turkey has an exam-oriented education system and numerous standardized large-scale examinations administered for various purposes. This study aims to investigate the washback effect of the undergraduate English placement examination as one of the highest-stakes language tests in Turkey. The study was conducted to explore the perceptions, attitudes, and reactions of the teachers and learners towards the consequences of the test use. A mix-method research design was utilized to carry out the study and the data were collected by means of anonymous questionnaires and follow-up face-to-face semi-structured interviews. The study employed a convenience sampling, and the quantitative data were collected from 449 students attending language related departments at four state universities, and from 110 English teachers, who had teaching experiences in language preparation classes at high schools in Turkey. The qualitative data of the study comprised of focus-group interviews with 85 students and face-to-face interviews with 24 English teachers. Triangulation of quantitative and qualitative data strengthened the results of the study. The results reveal that both the teachers and the students believe that the undergraduate English placement examination creates a significant amount of negative washback on teaching and learning activities in language preparation classes. The qualitative results also strengthened the quantitative results which indicate that the test has a harmful influence on both the teachers' English teaching and on the students' English learning perceptions. Also, it was found that the participants had negative attitudes toward the test as it produced harmful influences on the stakeholders because of creating a discrepancy between the desired language teaching and learning activities and the actual test preparation activities. Furthermore, the study shows that the undergraduate English placement examination critically governs English language instruction in language preparation classes. Instead of teaching and learning the intended English language activities, the language education system is challenged with heavy preparation for the undergraduate English placement examination. The results of the study suggest that the harmful influences of the test need to be mitigated and the beneficial influences of the test should be increased for a desired English language education in Turkey. As a conclusion, the study emphasizes that all of the stakeholders should take equal responsibility to develop a better language testing system. This may enhance language testing and contribute to improving language proficiency in the Turkish context.