Kamu tüzel kişilerinin tacir sıfatı alanında yaşanan gelişmeler
Developments in the field of merchant adjectives of statutory bodies
- Tez No: 589615
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAĞAN SUSUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kamu tüzel kişisi, Tacir, Hâkim Teşebbüs, Şirketler Topluluğu, Public Legal Entity, merchant, dominant entity, group of companies
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ticaret Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Hukuk sistemimizde, kamu tüzel kişilerinin tacir sıfatını kazandığı durumlar 6102 sayılı Ticaret Kanunu'nun 16. maddesi ile düzenlenmiştir. TTK madde 16 ile 6762 sayılı eski Ticaret Kanunu'nun kamu tüzel kişilerinin tacir sıfatını düzenleyen 18.maddesi yürürlükten kaldırılmıştır. Yeni düzenlemeler ve gelişmeler doğrultusunda kamu tüzel kişilerinin tacir sıfatının incelenmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. TTK'nın 16.maddesinin ikinci fıkrasında tacir sıfatını kazanamayacak kamu tüzel kişileri düzenlenmiştir.Maddenin ikinci paragrafında kamu tüzel kişilerinin tamamını kapsayacak şekilde geniş bir ifadeye yer verilmiştir. TTK'nın 195.maddesinde ise kamu tüzel kişileri bakımından herhangi bir ayrıma gidilmeden hâkim teşebbüsün tacir sayılacağı kabul edilmiştir. Kamu tüzel kişilerinin tacir sıfatını düzenleyen bu iki madde görünürde birbiri ile çelişmektedir. Çalışmamızın amacı; TTK madde 16 ve madde 195 kapsamında kamu tüzel kişilerinin tacir sıfatını kazandığı durumların belirlenmesidir. Ayrıca kamu tüzel kişilerinin tacir sıfatının sonuçları tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
In our legal system, the situations in which statutory bodies have become traders are regulated by articles 16 of the Commercial Code No. 6102. With the adoption of article 16 of the Turkish Commercial Law, article 18 of the former Commercial Code No. 6762, which regulates the title of merchant of public legal entities, was repealed. In parallel with these regulations and developments, the necessity of examining the status of merchant of public entities has emerged. In the second paragraph of article 16 of the Commercial Code, statutory bodie that can not become traders are regulated. In the second paragraph of the article, a broad statement covering all public entities is given. Article 195 of the Commercial Code states that dominant entity shall be considered as a trader without any exception in respect of public legal entities. These two articles, which regulate the status of traffickers of public legal entities, seem to contradict each other. The aim of our study is determine the situations in which public legal entities have acquired the title of merchant within the scope of article 16 and article 195 of Turkish Commercial Code.