4483 sayılı kanuna göre memurların yargılanmasında idari süreç
The administrative process of judging the civil servants in accordance to the legislation number 4483
  1. Tez No: 227894
  2. Yazar: TAHİR MURAT AKKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHTİYAR AKYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Memur Yargılaması, Ön İnceleme, Yetkili Merci, Ceza Muhakemesi Kanunu, Soruşturma İzni, The Judging Of The Civil Servants, Preliminary Inquiry, Competent Authority, The Legislation of Punishment Adjudication, Allowence of Investigation
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İdare Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
AKKAN, Tahir Murat. 4483 Sayılı Kanun'a Göre Memurların Yargılanmasında İdari Süreç, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2009.Memurlar hakkında, işledikleri iddia edilen suçlardan dolayı ceza kovuşturması yapılması konusunda birtakım sistemler getirilmiştir. Bu sistemler yargısal güvence ve yönetsel güvence sistemi olarak iki ana gruba ayrılabilir. 4483 sayılı Memurlar Ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun yönetsel güvence sistemlerden izin sistemini benimsemiştir.4483 sayılı Kanun, Devletin ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürüttükleri kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevleri ifa eden memurlar ve diğer kamu görevlilerinin görevleri sebebiyle işledikleri suçlar hakkında uygulanmak suretiyle kişi ve konu bakımından kapsamı belirlenmiştir.4483 sayılı Kanun uyarınca idari sürecin başlaması için memur veya kamu görevlisinin bu kanun kapsamına giren bir suçu işlediğinin yetkili merci tarafından kanunda belirtilen şekilde öğrenilmesi gerekir.İzin vermeye yetkili merci, bu Kanun kapsamına giren bir suç işlendiğini öğrendiğinde bir ön inceleme başlatır. Ön inceleme, izin vermeye yetkili merci tarafından bizzat yapılabileceği gibi, görevlendireceği bir veya birkaç denetim elemanı veya hakkında inceleme yapılanın üstü konumundaki memur ve kamu görevlileri eliyle de yaptırılabilir. Ön inceleme ile görevlendirilen kişi veya kişiler, bakanlık müfettişleri ile kendilerini görevlendiren merciin bütün yetkilerini haiz olup, bu Kanunda hüküm bulunmayan hususlarda Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre işlem yapabilirler; hakkında inceleme yapılan memur veya diğer kamu görevlisinin ifadesini de almak suretiyle yetkileri dahilinde bulunan gerekli bilgi ve belgeleri toplayıp, görüşlerini içeren bir rapor düzenleyerek durumu yetkili mercie sunarlar. Yetkili merci bu rapor üzerine soruşturma izni verilmesine veya verilmemesine karar verir. Yetkili merci tarafından verilen bu kararın ilgililere tebliğ edilmesiyle idari süreç tamamlanır.Burada özet olarak değinilen bu süreci inceleyen bu çalışmayla amaçlanan, özellikle idari süreçle sıkı ilişki içinde olan ceza ve yargılama mevzuatında yapılan yenilikler karşısında nasıl uygulama yapılacağını belirlemektir.
Özet (Çeviri)
AKKAN, Tahir Murat. The Administrative Process of Judging The Civil Servants in Accordance to The Legislation Number 4483, Master Dissertation, Ankara, 2009.Some systems about doing crime prosecution on civil sevants about the offences that they were accused with are introduced.These systems are divided under two branches: judicial assurance and administrative assurance. The Legislation Number 4483 on the Judging of the Civil Servants and Other Public Officers adopts allowence system among the assurance systems.The Legislation Number 4483, which defines the scope on the topic and persons, is adopted in principle for the purpose of being used on the committed offences due to their duties of the civil servants and public officers who are practicing their principle and continuous duties according to the general administrative foundations of the State or the corporate bodies.For the initiation of the administrative process according to the legislation number 4483, the competent authority must be informed about the offence, included in the scope of this legislation, that was committed by a civil servant or a public officer.Upon being informed about an offence which falls in the scope of this Legislation, the authority which holds the power to give allowence starts a preliminary inqury. The preliminary inquiry could be done first hand by the the authority which holds the power to give allowence, or could be done by either a few inspection personnel or by the hands of the civil servants or publicofficers who are the immediate superiors of the one being inspected. The ones who are charged with the duty of preliminary inquiry hold the authorisation of the inspectors of the ministy and the authority which gave the duty to them; they can take action according to The Legislation of Punishment Adjudication upon the matters that are not covered in the Legislation number 4483; they can take the testimonies of the inspected person and other public officers and collect all the information and documents within their scope of authority, write a report which includes their own views and present it to competent authorities. Upon their report, the competent authority decides whether to give allowence for official investigation or not. The administrative process is completed upon the announcement of their choice to the parties concerned by the competent authority.With this study, the summary of which briefly touches upon this subject, it is aimed to define how new approaches could be taken in practice towards the that took place in the legislation of punishment and the exercise of juristiction which is closely related with the administrative process.