Çetin Altan'ın edebi kişiliği üzerine bir inceleme
A review on Çetin Altan's literary personality
- Tez No: 589718
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN YÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çetin Altan, Roman, Hikâye, Şiir, Edebi Kişilik, Çetin Altan, Novel, Story, Poem, Literary Personality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Çetin Altan, gazeteciliğiyle ve siyasi yönüyle tanınmış, edebi yönü diğer yönlerinin baskın olması nedeniyle geri planda kalmış, birçok türde eser vermiş önemli bir yazardır. Hukuk alanında eğitim almasına rağmen kendi alanından çok edebiyata gönül vermiş çok yönlü bir sanatçıdır. Çocuk yaşlarda oluşturduğu şiir kitabı edebi yönünün ilk adımıdır. Şiir türünde bir daha eser vermeyen yazar bu eserinden sonra gazeteci ve siyasi yönünün ağır bastığı düşünce yazılarıyla ön plana çıkmıştır. Çetin Altan'ın edebi yönünü ortaya koyan tür ise roman olmuştur. Altan, 12 Mart darbesindeki tutukluluk sürecinin etkisiyle dönemin şartlarını ve yaşadıklarını aktarmak için roman türünü seçmiştir. Altan'ın öykücü yönü ise gazetedeki köşe yazısında severek yazdığı ve gazete dizisi olarak sürdürdüğü öykülerini topladığı polisiye öykü tarzının ilk örneklerinden sayılan tek eseriyle ortaya çıkar. Bu inceleme; Çetin Altan'ın hayatını ve belirtilen türlerdeki eserlerini ele alan, eserlerin incelenmesiyle yazarın edebi kişiliğini oluşturan bir çalışma niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
Çetin Altan is an important writer who is known by his journalism and political sides, whose other talents overshaded his literary side. Although he had education in law, he set his heart more on literature than his major. The poem book he wrote in his childhood is his first step to literature. He did not write any more poems, instead he wrote in a journalistic and political way and adopted his literature style. The work that shows his literary style is novel. Altan chose novels to pass on the circumstances of that era by the effect of his imrisonment during the coup on 12th March. His story writing abilities are shown in his first-of-its-kind work in which he collected his detective stories he loved writing in his column and kept as a newspaper series. This work is an analysis covering Çetin Altan's life and mentioned works of art and also creates his literary personality by exploring his writings.