Üniversite öğrencilerinin internet bağımlılığı sosyal görünüş kaygısı ve öznel mutluluk ilişkisinin incelenmesi
Investigation of university students' internet addiction looks social anxiety and subjective happiness relationship
  1. Tez No: 589790
  2. Yazar: YUNUS EMRE YURTSEVEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ AĞILÖNÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet Bağımlılığı, Sosyal Görünüş Kaygısı, Öznel Mutluluk, Internet Addiction, Social Appearance Anxiety, Subjective Freedom
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu araştırma üniversite öğrencilerinin internet bağımlılığı sosyal görünüş kaygısı ve öznel mutluluk ilişkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada öğrencilerin internet bağımlılıklarının belirlenmesi amacıyla Young (1998) tarafından geliştirilen ve Pawlikowski ve ark. (2013) tarafından kısa forma dönüştürülen 12 maddeden oluşan 5li Likert tipi bir İnternet bağımlılığı test formu kullanılmıştır. Araştırmada öğrencilerin öznel mutluluk düzeylerini ölçmek amacıyla; Lyubomirsky ve Lepper (1999) tarafından geliştirilmiş olan 4 madde ve 7li Likert tipi“Öznel Mutluluk Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin sosyal görünüş kaygılarının tespit edilmesinde Hart ve diğerleri (2008) tarafından geliştirilen ve Doğan (2010) tarafından Türkçe' ye uyarlanan 16 sorudan oluşan 5li Liket tipi“Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesine bağlı fakültelerde öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise evren içerisinden araştırmaya gönüllü olarak katılan 108 kadın, 235 erkek toplam 343 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada toplanan verilerin bilgisayar ortamında istatistik programı (SPSS 25.) aracılığı ile hesaplamaları yapılmıştır. İki değişken arasındaki fark analizleri için Bağımsız t-test, ikiden fazla değişken arasındaki fark analizleri için tek yönlü varyans analizi (Anova), değişkenler arasındaki ilişki analizleri için Pearson Korelasyon testi kullanılmıştır. Demografik değişkenlere ilişkin analizlerde yüzde ve frekans analizi kullanılmıştır. Sonuç olarak katılımcıların internet bağımlılıkları ile sosyal görünüş kaygısı ve öznel mutlulukları arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanılmamıştır. Sınıf değişkeninde 1. 2. ve 4. Sınıf ve baba eğitim durumunun ilköğretim düzeyinde olan öğrencilerin sosyal görünüş kaygılarının yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to investigate the relationship between university students' social addiction anxiety and subjective happiness. In this study, Pawlikowski et al. Developed by Young (1998) in order to determine internet dependencies of students. (2013) 5-Likert type Internet addiction test form consisting of 12 items converted to short form was used. In order to measure the students' subjective happiness levels; 4 items and 7 Likert type tarafından Subjective Happiness Scale "developed by Lyubomirsky and Lepper (1999) were used. The Social Appearance Anxiety Scale of 5 type Liket, consisting of 16 questions developed by Hart et al. (2008) and adapted into Turkish by Doğan (2010), was used to determine the social appearance concerns of the students. The population of the study is composed of students studying at faculties of Muğla Sıtkı Koçman University. The sample of the study consisted of 343 university students (108 women, 235 men) voluntarily participating in the research. The data collected in the study were computed by means of the statistical program (SPSS 25.). Independent t-test for difference analysis between two variables, one-way analysis of variance (ANOVA) for difference analysis between more than two variables, and Pearson Correlation test for relationship analysis between variables were used. Percentage and frequency analysis were used in the analysis of demographic variables. As a result, no significant relationship was found between the Internet dependencies of the participants and their social appearance anxiety and subjective happiness. It is determined that the social variables of the students who are at the level of 1st, 2nd and 4th grades and their parents are at the primary level in the class variable are high.