Yiyecek içecek işletmelerinde kurumsal itibarın müşteri sadakatine etkisi: İzmir örneği
The effect of corporate reputation on customer loyalty in food and beverage enterprises: A case of Izmir
  1. Tez No: 589809
  2. Yazar: HARUN PAÇA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZER ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yiyecek İçecek İşletmeleri, Kurumsal İtibar, Müşteri Sadakati, İzmir, Food and Beverage Enterprises, Corporate Reputation, Customer Loyalty, Izmir
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Günümüzde, işletme sayılarının giderek artması ve ürün ile hizmetlerin oldukça benzer hale gelmesinden dolayı rekabet ortamı her geçen gün zorlaşmaktadır. Kurumsal itibar kavramı, farklılık yaratmak, başarı ve kalıcılık adına avantaj oluşturan bir değer konumundadır. Bu değer, doğru yönetildiği şekilde büyük avantajlar sağlayacaktır ve sürdürülebilirlik açısından da büyük öneme sahiptir. Kurumsal itibar, çok boyutlu bir yapıdadır. Kurumsal itibarın oluşması için uzun bir sürece ihtiyaç duyulmakta ve üzerine düşülerek planlama ve yönetimin doğru bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir. Müşteri sadakati, özellikle hizmet işletmelerinin odaklandığı bir kavramdır. Yeni müşteriler kazanmaktansa, mevcut müşteriyi elinde tutmak kurumlara maddi ve manevi birçok fayda sağlayacaktır. Yeni müşteriler için fazladan reklam gelirlerinin yanı sıra, mevcut müşterilerinin gerçekleştirdiği ağızdan ağıza olumlu reklamlar tüm kurumların arzuladığı davranışlardandır. Bu araştırmanın amacı, yiyecek içecek işletmelerinin sahip oldukları kurumsal itibar değerlerinin müşteri sadakati üzerindeki etkisini belirlemeye yöneliktir. Bu amaç doğrultusunda, İzmir (Buca, Bornova)'de bulunan turizm işletme belgeli 1. sınıf restoranlar ziyaret edilerek, restoran müşterisi olan 400 bireyden anket yöntemiyle veri toplanmıştır. Toplanan veriler,“doğrulayıcı faktör analizi, korelasyon ve regresyon analizine”tabii tutulmuştur. Analizler sonucunda, yiyecek içecek işletmelerinde kurumsal itibarın müşteri sadakati üzerinde olumlu etkiye sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, due to the increasing number of enterprises and the similarity of products and services, the competitive environment is becoming more and more difficult. The concept of corporate reputation is a value that creates an advantage in terms of creating difference, success and permanence. This value will provide great advantages as it is managed correctly and is of great importance in terms of sustainability. Corporate reputation is multidimensional. A long process is needed for the establishment of corporate reputation and the planning and management needs to be carried out correctly. Customer loyalty is a concept that focuses particularly on service businesses. Rather than gaining new customers, retaining the existing customer will provide many financial and moral benefits to institutions. In addition to the extra advertising revenue for new customers, word-of-mouth positive advertising by existing customers is one of the desires of all institutions. The aim of this research is to determine the effect of corporate reputation values of food and beverage businesses on customer loyalty. For this purpose, first class restaurants with a tourism operation certificate in Izmir (Buca, Bornova) were visited and data were collected from 400 individuals who were restaurant customers by survey method. The collected data were subjected to 'confirmatory factor analysis, correlation and regression analysis'. As a result of the analyzes, it was concluded that corporate reputation has a positive effect on customer loyalty in food and beverage enterprises.