Bütçeleme sürecinde yeni bir eğilim olarak katılımcı bütçelemenin değerlendirilmesi
Assesment of participatory budgeting named as a new approach inbudgeting process
- Tez No: 589867
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL TÜĞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Katılımcı Demokrasi, Bütçe, Katılımcı Bütçeleme, Democracy, Participatory Democracy, Budget, Participatory Budgeting
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Halkın halk tarafından halk için yönetilmesi olan demokrasi, zamanla bu tanımından uzaklaşmıştır. Belli bir zümreyi veya kişiyi yüceltmeye çalışmaya başlamış, onları ön plana koymuştur. Bu süreçte yaşanan olumsuzluklar demokrasi kavramının özüne dönmesi gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Günümüzde özüne dönmeye çalışan demokrasi kavramı teknolojik gelişmeler, toplum yapısındaki değişimler, bireylerin ve toplumun yeni oluşan ihtiyaçları nedeniyle -katılımcı demokrasi gibi- yeni isimlerle anılmaya başlamıştır. Demokrasi kavramındaki bu değişim ülkelerin mali süreçlerine de yansımıştır. Bütçe kavramına da demokrasi anlayışının değişimi damga vurmuştur. Çalışmamızın birinci bölümünde demokrasi kavramının yaşadığı bu değişim ele alınacaktır. Klasik demokrasiden katılımcı demokrasiye giden süreç kısaca anlatılacaktır. İkinci bölümde ise bütçe sürecinde yaşanan değişim, ortaya çıkan yeni bütçeleme sistemleri eşliğinde ele alınacaktır. Çalışmamızın ana konusu olan katılımcı bütçeleme ikinci bölümde detaylı bir şekilde incelenecektir. Çalışmamızın son bölümü olan üçüncü bölümde ise katılımcı bütçelemenin uygulandığı ülkelerden örnekler verilecek ve Türkiye'de uygulandığı kentlerden bazılarının yaşadıkları sürece değinilecektir.
Özet (Çeviri)
Democracy, which means the governing of the people by the people and for the people, has gradually moved away from this definition. Democracy has begun to glorify a certain group or person, and has brought them to the forefront. The negativities experienced in this process has revealed the necessity of returning to the essence of the concept of democracy. Nowadays, while the concept of democracy has been returning to its essence, it has started to be called“participatory democracy”due to advancements in technology, changes in the social structure, and the newly formed needs of individuals and society. This change in the concept of democracy has reflected in the financial processes of countries. The concept of budget has also been impacted by the change in the understanding of democracy. In the first part of the study, this change in the concept of democracy will be discussed. The process from classical democracy to participatory democracy will be briefly explained. In the second part, the changes in the budget process along with the emergence of new budgeting systems will be discussed. The main subject of this study, which is the change in the budget process, will be examined in the second part. In the third and last chapter, examples from countries where participatory budgeting is applied will be given, and the processes in some of the cities where the participatory budgeting is applied in Turkey will be pointed out.