Lise öğrencilerinin kariyer uyum düzeyinin bağlanma stilleri ile ilişkisinin incelenmesi
Relationship between attachment styles and career adaptability of high school students
  1. Tez No: 589980
  2. Yazar: ESER YAYVAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN KIRDÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer uyumu, bağlanma stilleri, lise öğrencileri, Career adaptability, attachment styles, high school students
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırma, lise öğrencilerinin kariyer uyumu düzeyleri ile bağlanma stillerinin ilişkisinin incelenmesinin amaçlandığı ilişkisel tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırma grubu , Adana ili merkez ilçelerinde yer alan toplam 4 lisede 9.,10.,11. ve 12. sınıfa devam etmekte olan 362 kız, 220 erkek olmak üzere toplam 582 öğrenciden oluşmaktadır. Katılımcıların yaş ranjı 14 ile 19 yaş aralığındadır. Araştırmada ergenlik çağındaki öğrencilerin kariyer uyumuna ilişkin veriler 'Kariyer Uyum Yetenekleri Ölçeği', bağlanma stillerine ilişkin veriler 'İlişki Ölçekleri Anketi' ve kişisel bilgilere ilişkin veriler ise araştırmacı tarafından hazırlanan 'Kişisel Bilgi Formu' kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmanın verilerinin analizinde Pearson korelasyon katsayısı, t testi, varyans analizi ve standart çoklu regresyon analizi teknikleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre kariyer uyum yetenekleri ile güvenli, korkulu ve saplantılı bağlanma arasında anlamlı ilişki görülürken kayıtsız bağlanma ile ilişki olmadığı görülmüştür. Çoklu regresyon analizi sonuçları incelendiğinde bağlanma ölçeği alt boyutlarının kariyer uyum yeteneğinin anlamlı bir yordayıcısı olduğu görülmektedir. Lise öğrencilerinin kariyer uyum yeteneklerinin tek yordayıcısı güvenli bağlanmadır. Diğer değişkenler anlamlı şekilde yordamamıştır. Kız lise öğrencilerinde güvenli bağlanma ile kariyer uyum yeteneği arasında orta düzeyde, kayıtsız bağlanma ile düşük düzeyde pozitif yönde ilişki bulunmuş iken saplantılı bağlanma sile negatif yönde düşük düzeyde anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Kız lise öğrencilerinin kariyer uyum yetenekleri ile korkulu bağlanma arasında anlamlı ilişki bulunamamıştır. Kız lise öğrencilerinin kariyer uyumu yeteneklerinin en önemli yordayıcısı yine güvenli bağlanma iken, ikinci önemli yordayıcısı saplantılı bağlanmadır. Korkulu bağlanma ve kayıtsız bağlanma stilleri kız öğrencilerin kariyer uyum yeteneklerinin yordayıcısı değildir. Erkek lise öğrencilerinde güvenli bağlanma ile kariyer uyum yetenekleri arasında düşük düzeyde pozitif yönde, korkulu bağlanma ile düşük düzeyde negatif yönde ilişki bulunmuştur. Saplantılı bağlanma ve kayıtsız bağlanma ile kariyer uyum yetenekleri arasında anlamlı ilişki bulunamamıştır. Erkek lise öğrencilerinin kariyer uyum yeteneklerinin tek yordayıcısı güvenli bağlanma iken diğer boyutlar alt boyutlar anlamlı yordayıcısı değildir.
Özet (Çeviri)
This descriptive correlational research was conducted of this study is to investigate the relationship between attachment styles and career adatability in high school students. The research was conducted in 4 high schools in the province of Adana and its central districts. The participants were 582 students (362 females and 220 males; and range = 14 to 19) who were ninth, tenth, eleventh and twelfth graders.This research aims to çollect data related to adolescents career adaptability“Career Adapt-Abilities Scale”, attachment style“Relationship Scales Questionnaire”and finally“Personel İnformation Form”development by researcher to elicit personal of participants were conducted. Data were analyzed busing Pearson's Product Moment Correlation coefficients, t test, varyans analysis and multiple regression analysis. The result of this research, while there was a significant relationship between career adaptation skills and secure, fearful and obsessive attachment, there was no relationship with indifferent attachment. When the results of multiple regression analysis are examined, it is seen that the attachment scale subscales are a significant predictor of career adaptability. The only predictor pf high school students career adaptability is secure attachment. In female high school students, there was a moderate positive relationship between secure attachment and career adaptation ability, while a low positive correlation was found between indifferent attachment and a low negative correlation to sile attachment. There was no significant relationship between female high school students' career adaptation abilities and fearful attachment. While the most important predictor of female high school students' career adjustment skills is secure attachment, the second important predictor is obsessive attachment. Fearful attachment and indifferent attachment styles are not predictors of female adaptation skills. There was a low positive correlation between secure attachment and career adaptation ability in male high school students, and a low negative correlation with fearful attachment. There was no significant relationship between obsessive attachment and unregistered attachment and career adjustment skills. While the only predictor of male high school students' career adjustment abilities was secure attachment, the other dimensions were not significant predictors of the sub-dimensions.