Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde Türkiye'de idam cezası tartışmaları(1999-2017)
Debates on death penalty in turkey in the European Union membership process (1999-2017)
- Tez No: 589981
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KERİM ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan hakları, yaşam hakkı, idam cezası, Avrupa Birliği, Human rights, right to life, death penalty, European Union
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Yaşam hakkı en dokunulmaz ve kutsal hak olarak tanımlanmaktadır. Sert çekirdek haklar arasında yer alan yaşam hakkının en büyük ihlallerinden birisi ise idam cezasıdır. Bu çalışmanın konusunu AB uyum süreci ile birlikte Türkiye'de kaldırılan idam cezası tartışmaları oluşturmaktadır. Bu çalışma ile amaçlanan Türkiye'de idam cezası tartışmalarının iç ve dış konjonktürden nasıl etkilendiğinin tespit edilmesidir. Ayrıca tartışmaya taraf olanların tutarlı-felsefi bir bakış açılarının olup olmadığının ortaya koyulmasıdır. Bu bağlamda Türkiye'de AB kriterleri çerçevesinde idam cezası kaldırıldıktan sonra ve 15 Temmuz darbe girişimi sonrası söz konusu cezanın yeniden getirilmesi etrafında yapılan tartışmalar ele alınmıştır. İdam cezası konusunun daha iyi anlaşılabilmesi adına insan haklarının gelişimine değinilmiş ve idam cezasının ortadan kaldırdığı yaşam hakkı konusu incelenmiştir. İdam cezasının Türkiye'de kaldırılmasına paralel olarak AB ile Türkiye ilişkilerinin gelişimi incelenerek idam cezası tartışmaları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The right to life is defined as the most inviolable and sacred right. Death penalty is the biggest violations of rights among the hard core rights. The thesis examines the death penalty debate which has been removed in Turkey along with the EU harmonization process. The purpose of this study is to determine how the death penalty debate in Turkey is affected by the internal and external conjuncture. It also aims to show where a cohorent-philosophical perspective of those who are parties to the debate exists. In this context, the thesis disscusses that the prohibition of death penalty within the framework of EU criteria in Turkey and the idea of the reimplementation of death penalty after the 15 July coup attempt. In order to better understanding of thesis, both subjects which are called the human rights and the death penalty are examined. In parallel with the abolition of the death penalty in Turkey, the thesis examines the death penalty debate which affects the development of Turkish relations with the EU.