Tip 2 diyabet tanısı konulmuş bireylerin sağlığı geliştiren davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of health-enhancing behaviors of individuals with type 2 diabetes
  1. Tez No: 590019
  2. Yazar: AYŞEGÜL TÜRKMENOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAY ENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, Sağlık Davranışı, Sağlığı Geliştirme, Yaşam kalitesi, Diabetes, HealthBehavior, Health Promotion, Quality of life
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Türkmenoğlu,A. Tip 2 Diyabet Tanısı Konulmuş Bireylerin Sağlığı Geliştiren Davranışlarının Değerlendirilmesi. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İç Hastalıkları Hemşireliği ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul.2019. Araştırma; Tip 2 Diyabet tanısı konulmuş bireylerin sağlığını geliştirici davranışlarının değerlendirilmesi amacıyla betimletici bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi DâhiliyePolikliniğine başvuran 250 hasta oluşturdu.Veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği, Çok Boyutlu Sağlık Kontrolü Ölçeği, Sağlığın Önemi Ölçeği ve Sağlık Durumunu Algılama Ölçekleri kullanıldı. Elde edilen veriler doğrultusunda,Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları ölçeği ile Çok Boyutlu Sağlık Kontrolü ölçeğinin güvenirliği Cronbach alfa katsayıları ve madde toplam korelasyonkatsayıları ile hesaplandı.Tip 2 diyabet tanılı hastaların ölçeklerden almış oldukları değerlerin ortalamaları, standart sapmaları, anlamlılık düzeyleri belirlendi.Hastaların demografik özelliklerinin diğer ölçeklerle ve ölçeklerin kendi aralarında alt boyutlarıyla karşılaştırılması bağımsız örneklemler için Student t-Testi, tek yönlü varyans analizi, Mann Whitney U testi çoklu karşılaştırma testlerinden One-way ANOVA ve Bonferroni post-hoc test kullanıldı. Niteliksel değişkenlerin karşılaştırılmasında ise Pearson Ki-Kare testi, Fisher-Freeman-Halton testi ve Yates' Continuity Correction testkullanıldı. Çalışma sonuçlarına göre;Diyabet hastalarının % 56,8'inin kadın , %33,6'sının hafif şişman,%14'ünün hiperglisemi nedeniyle hastaneye yattığı, %91,2'sinin diyabet için düzenli sağlık kuruluşuna gittiği, %70'inin diyabet eğitimi aldığı, %39,6'sının diyabet hemşiresinden eğitim aldığı, en sık yaşanan diyabet komplikasyonunun %18 ile görme problemleri olduğu belirlendi.Tip2 diyebet hastalarının sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını orta düzeyde gerçekleştirebildiği, hastaların sağlığına verdiği önem ve sağlık durumunu algılama düzeylerinin iyi olduğu tespit edildi. Çok Boyutlu Sağlık Kontrolü Ölçeğinin Şans etkisi alt boyutunun ortalama puanının litaretürdeki diğer çalışmalara göre daha yüksek olduğu belirlendi.Sigara ve alkol kullanmayan hastaların kullanalara oranla sağlık sorumluluğu düzeylerinin daha yüksek olduğu,diyabet komplikasyonu yaşayan hastaların beslenme alışkanlıklarına daha çok önem verdikleri belirlendi.
Özet (Çeviri)
Türkmenoglu, A. (2019). Evaluation of Health-Enhancing Behaviors of Individuals with Type 2 Diabetes.İstanbul University-Cerrahpasa, Institute of Graduate Studies, Istanbul. Departman of Internal Medicine Nursing.Master Thesis. İstanbul.2019. The study is a descriptive study to evaluate the behavior of individuals with type 2 diabetes. The population of the study consisted of 250 patients who applied to the Internal Medicine Outpatient Clinic of Cerrahpasa Medical Faculty of Istanbul University. Personal Information Form, Healthy Life Style Behavior Scale, Multidimensional Health Control Scale, Health Importance Scale and Health Status Perception Scales were used as data collection tools. In the light of the data obtained, the reliability of Healthy Lifestyle Behaviors Scale and Multidimensional Health Control Scale were calculated by Cronbach alpha coefficients and item total correlation coefficients. The mean values, standard deviations, and significance levels of the patients with type 2 diabetes were determined from the scales. Student's t-test, one-way analysis of variance, Mann Whitney U test, and one-way ANOVA and Bonferroni post-hoc tests were used for independent samples to compare the demographic characteristics of the patients with other scales and sub-dimensions of the scales. Pearson chi-square test, Fisher-Freeman-Halton test and Yates 'Continuity Correction test were used to compare qualitative variables. According to the results of the study; 56.8% of the diabetic patients were female, 33.6% were mildly obese, 14% were hospitalized due to hyperglycemia, 91.2% went to regular health institutions for diabetes, 70% received diabetes education. It was determined that 39.6% were educated by diabetes nurse and the most common diabetes complication was vision problems with 18%. It was determined that type 2 diabetes patients were able to perform healthy lifestyle behaviors at a moderate level, the importance given to the health of the patients and their perception of health status were good. The mean score of the Luck effect subscale of the Multidimensional Health Control Scale was higher than the other studies in the literature. It was determined that the patients who did not smoke and alcohol had higher health responsibility levels than the users, and they gave more importance to the dietary habits of the patients with diabetes complications.