İstihbaratın geleceği: Siber uzayda istihbarat ve karşı istihbarat faaliyetlerinde yapay zekâ ve veri bilimi kullanımı
Future of intelligence: The using artificial intelligence and data science in intelligence and counter intelligence activities in cyber space
- Tez No: 590041
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN KAZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İstihbarat, Yapay Zekâ, Siber İstihbarat, Siber Uzay, Siber Güvenlik, Veri bilimi, Intelligence, Artificial Intelligence, Cyber Intelligence, Cyber Space, Cyber Security, Data Science
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İstihbarat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma istihbarat faaliyetlerinin siber uzayda nasıl daha etkili, daha ucuz ve daha hızlı yapılabileceğini, istihbaratta, nesnelerin interneti, veri madenciliği, makine öğrenmesi, veri bilimi ve yapay zekâ kavram ve disiplinlerinden nasıl faydalanılabileceğini ve tüm bu kavramlar çerçevesinde gelecekte istihbaratın ne şekilde yapılacağını ortaya koymak için hazırlanmıştır. Çalışmada literatür taraması yapılarak tarama yöntemi kullanılmıştır. İstihbarat, siber istihbarat ve yapay zekânın tarihi gelişimi incelenerek, istihbaratın, bugünkü haline nasıl dönüştüğü, gelecekte nasıl dönüşebileceği ile ilgili çıkarımlar yapılmıştır. Siber istihbaratın bilim ve teknolojinin gelişmesi ile nasıl ortaya çıktığı, siber uzay diye adlandırılan, bilişim altyapı ve hizmetlerini, interneti, gerçek uzayı ve insanı kapsayan alanın, nasıl meydana geldiği ve bu alanın ne tür risk ve avantajlar barındırdığı sorularına yanıtlar aranmıştır. İstihbarat ve yapay zekâ hakkında yeteri düzeyde Türkçe akademik çalışma bulunmaması literatür taraması açısından bazı zorluklara neden olsada, her bir disiplin ile ilgili geniş literatür taraması yapılarak disiplinler arası bağlantı kurulmuştur. Ayrıca istihbarat teşkilatlarının ve devletlerin yöneticilerinin yapay zekâ ve siber uzay hakkındaki söylemlerinin analizi yapılarak istihbaratın, gelecekte yapay zekâyı çok yoğun bir şekilde kullanacağı sonucuna varılmıştır. Günümüzde istihbarat amacıyla bilginin, toplanması, tasnif edilmesi, değerlendirilmesi, analiz edilmesi ve yorumlanması sürecinin tamamı siber istihbarat ve yapay zekâ yöntemleriyle yapılabilmektedir. Üstelik bu süreç klasik yöntemlerden daha geniş bir alanda ve daha ucuza, insan analistlerden daha hızlı ve daha rasyonel bir şekilde yürütülmektedir. Bu çalışma istihbarat çarkı olarak ifade edilen bahsi geçen sürecin gelecekte yapay zekâ ile donatılmış tam otonom sistemler (robot istihbarat analistleri ve saha uzmanları) tarafından yürütülebileceğinin bilim kurgu olmaktan, nasıl bilimsel bir gerçeğe dönüştüğünü ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examined, how to make intelligence activities more effective, cheaper and faster in cyber space, how to use internet of things, data mining, machine learning, data science and artificial intelligence concepts in intelligence and within all these concepts how intelligence will shape in the future. Literature review and discourse analysis methods were used in this study. Inferences were made about how intelligence is transformed into its present state and how it can be transformed in the future by the historical development of intelligence, cyber intelligence and artificial intelligence were made. The questions of, how cyber intelligence emerged with the development of science and technology,how so-called cyber space which covers information infrastructure and services, real spaces and human occured and which risk and advantages contained by this field were examined deeply.There are some difficulties in literature review because almost there is almost no academic study on intelligence and artificial intelligence, but an interdisciplinary link has been established with a wide literature review on each discipline.In addition by making the analysis of the rhetoric about artificial intelligence and cyber space of the intelligence services, their administrators and states, it is concluded that in the future artificial intelligence will be used very intensively. Nowadays, the whole process of gathering, sorting, evaluating, analyzing and interpreting information for intelligence purposes can be done by cyber intelligence and artificial intelligence methods. Moreover, this process is carried out in a larger area and cheaper than classical methods and faster and more rationally than human analysts. This study reveals how the process mentioned as intelligence wheel can be carried out by fully autonomous systems (robot intelligence analysts and field experts) equipped with artificial intelligence in the future, from science fiction to a scientific reality.