Akademik yayınlara ait bilgi grafik formlarının hazırlanmasına yönelik bir tasarım çerçevesinin geliştirilmesi ve değerlendirilmesi
Development and evaluation of a design framework for preparing information graphics forms for academic publications
- Tez No: 590115
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: bilgi grafikler, görsel okuryazarlık, akademik yayınların bilgi grafik formuna dönüştürülmesi, infographics, visual literacy, conversion of academic publications into infographics
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Amaç: Bu çalışmada bilimsel amaçla hazırlanmış akademik yayınlara ait bilgi grafik formlarının hazırlanmasına yönelik bir tasarım çerçevesinin geliştirilmesi ve geliştirilen tasarım çerçevesinin uzman görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada nitel araştırma yöntemi tercih edilmiş ve ele alınan uygulamalar durum olarak değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda çalışma, tasarım tabanlı araştırmanın türevlerinden olan biçimlendirici araştırma tekniği ile sürdürülmüştür. Çalışmanın ilk aşamasında, hazırlanacak bilgi grafiklerin hangi türde olacağı ve bilgi grafikler hazırlanırken dikkat edilmesi gereken kriterler hususunda katılımcı görüşleri alınmıştır. İkinci aşamada biçimlendirici araştırma tekniği kullanılarak ilk aşamada oluşturulan tasarım çerçevesi ve bu doğrultuda hazırlanan bilgi grafikler değerlendirilmiştir. Çalışma gurubu, amaçlı örnekleme yöntemlerinden tipik durum örneklemesine göre belirlenmiştir. Çalışma sürecinde alanyazın ve uzman görüşleri temel alınarak iki adet görüşme formu geliştirilmiştir. Görüşme formları katılımcılara ayrı ayrı görüşmeler yapılarak uygulanmıştır. Görüşme formlarından elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışma kapsamında elde edilen bulgular üç tema altında toplanmıştır. Bu temalar; tercih sebebi, bilgi grafik tasarımlarının potansiyel avantaj ve sınırlılıkları ile bilgi grafiklerin tasarım önerileridir. Sonuç: Çalışma sonucunda bilgi grafiklerinin akademik yayınları sunmak için etkili bir materyal olduğu ortaya konmuştur. Elde edilen bulgular ışığında bilgi grafik tasarımlarının yazar, okuyucu, yayıncı ve yayın açısından çeşitli avantajlar sağladığı belirlenmiştir. Bununla birlikte gelecekte akademik yayınlara yönelik bu tarz materyallerin kullanım sıklığının artacağı ve görsel tasarım anlayışına sahip akademisyenlerin bilgi grafiklere yönelik daha olumlu bir bakış açılarının olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it is aimed to develop a design framework for the preparation of infographic forms of academic publications prepared for scientific purposes and to evaluate the developed design framework in accordance with expert opinions. Method: In the study, qualitative research method was preferred and the applications were evaluated as the case. In this direction, the study was carried out with the formative research technique which is a derivative of design based research. The study group was determined according to the typical case sampling method. During the study process, two interview forms were developed based on literature and expert opinions. Interview forms were applied to the participants through separate interviews. The data obtained from the interview forms were analyzed by content analysis method. Findings: The findings of the study were grouped under three themes. These themes; The reason for the preference is the potential advantages and limitations of infographic designs and the design recommendations of infographics. Result: As a result of this study, it has been shown that infographics are an effective material for presenting academic publications. In light of the findings, it has been determined that infographics' designs provide various advantages in terms of authors, readers, publishers, and publications. However, in the future, it is considered that the frequency of using such materials for academic publications will increase and academicians with a visual design understanding will have a more positive perspective on infographics.