Ortaokul öğrencilerinin yaratıcılık düzeyleriyle fen bilimlerine yönelik tutumları arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Investigation of the relationship between creativity levels and attitudes of science
  1. Tez No: 590177
  2. Yazar: KADİR KESGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDOĞAN USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Genel yaratıcılık, bilimsel yaratıcılık, fen bilimleri tutum, sosyo demografik faktörler, sosyo ekonomik faktörler, General creativity, scientific creativity, attitude to science, socio-demographic, socio-economics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 267
Özet
Günümüz dünyasında eğitim sistemlerinin en fazla ihtiyaç duyduğu ve geliştirmeyi hedeflediği bireyler yaratıcı bireylerdir. Bu bireylerin erken yaşta keşfedilerek, yaratıcı düşünmenin sağlanması ve yaratıcılık özelliklerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bu sebeple eğitim ve öğretimin ilk dönemlerinde yaratıcı bireylerin belirlenerek düşünme becerilerinin ve yaratıcılık düzeylerinin geliştirilmesi ihtiyacı doğmuştur. Bu çalışma ortaokul öğrencilerinin bilimsel yaratıcılık, genel yaratıcılık ve fen bilimleri tutum düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada bilimsel yaratıcılık, genel yaratıcılık ve fen bilimleri düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Ayrıca çalışmada bilimsel yaratıcılık, genel yaratıcılık ve fen bilimleri düzeyleriyle sosyo demokrafik ve sosyo ekonomik faktörlerle ilişkisi incelenmiştir. Bu araştırma ilişkisel araştırma modeline dayanmaktadır. Değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek ve muhtemel sonuçları tahmin için kullanılan bir modeldir. İki veya daha fazla değişken arasındaki ilişki düzeyi istatistiksel testlerle ölçülmeye çalışılır. Araştırmanın evrenini Orta Karadeniz bölgesinde bulunan ortaokul 7. sınıflarda öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi Orta Karadeniz bölgesindeki Tokat ve Amasya illerinden belirlenen ortaokullarda, araştırmaya katılmaya gönüllü 300 7. Sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmanın değişkenleri olan bilimsel yaratıcılık, genel yaratıcılık ve fen bilimleri tutum düzeyleri için genel yaratıcılık ölçeği (G.Y.Ö.), bilimsel yaratıcılık ölçeği (B.Y.Ö) ve fen bilimleri tutum ölçeği (F.B.T.Ö.) kullanılmıştır. Ayrıca öğrencilerin demografik bilgileri için ise demografik bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmada öğrencilerin genel yaratıcılık ve fen bilimleri tutum düzeyleri ölçülerek aralarındaki ilişki incelenmiştir. Ölçeklerden elde edilen sonuçlar karşılaştırıldığında öğrencilerin fen bilimleri tutum ölçeğinden aldıkları puanlarla genel yaratıcılık ölçeğinden aldıkları puanların birbirleriyle ilişkili olduğu gözlemlenmiştir. Fen bilimleri tutumları yüksek olan öğrencilerin genel yaratıcılıklarının da yüksek olduğu ve aralarında bir etkileşim olduğu ölçeklerden elde edilen sonuclarla ortaya konulmuştur. Araştırmada öğrencilerin bilimsel yaratıcılık ve fen bilimleri tutum düzeyleri ölçülerek aralarındaki ilişki incelenmiştir. Ölçeklerden elde edilen sonuçlar karşılaştırıldığında öğrencilerin fen bilimleri tutum ölçeğinden aldıkları puanlarla bilimsel yaratıcılık ölçeğinden aldıkları puanların birbirleriyle ilişkili olduğu gözlemlenmiştir. Fen bilimleri tutumları yüksek olan öğrencilerin bilimsel yaratıcılıklarının da yüksek olduğu ve aralarında bir etkileşim olduğu ölçeklerden elde edilen sonuclarla ortaya konulmuştur. Araştırmada öğrencilerin bilimsel yaratıcılık ve genel yaratıcılık düzeyleri ölçülerek aralarındaki ilişki incelenmiştir. Ölçek sonuçları karşılaştırıldığında öğrencilerin genel yaratıcılık ölçeğinden aldıkları puanlarla bilimsel yaratıcılık ölçeğinden aldıkları puanların birbirleriyle ilişkili olduğu gözlemlenmiştir. Genel yaratıcılık düzeyleri yüksek olan öğrencilerin bilimsel yaratıcılıklarının da yüksek olduğu ve aralarında bir etkileşim olduğu ölçeklerden elde edilen sonuclarla ortaya konulmuştur. Araştırmada öğrencilerin genel yaratıcılık ve ailelerinin gelir düzeyleri ölçülerek aralarındaki ilişki incelenmiştir. Ölçeklerden elde edilen sonuçlar karşılaştırıldığında öğrencilerin genel yaratıcılık ölçeğinden aldıkları puanlarla ailelerinin gelir düzeyleri birbirleriyle ilişkili olduğu gözlemlenmiştir. Aile gelir düzeyinin genel yaratıcılık düzeyleri üzerinde etkisi olduğu ve bu etkinin de genel yaratıcılıklarının gelişmesine faydası olduğu ortaya konmuştur. Araştırmada ayrıca öğrencilerin bilimsel yaratıcılık,genel yaratıcılık, fen bilimleri tutum ve ailelerinin gelir düzeyleri ölçülerek aralarındaki ilişki incelenmiştir. Ölçeklerden elde edilen sonuçlar karşılaştırıldığında öğrencilerin bilimsel yaratıcılık, genel yratıcılık ve fen bilimleri tutum ölçeğinden aldıkları puanlarla ailelerinin gelir düzeyleri birbirleriyle ilişkili olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, the individuals that educational systems are in need of and target to develop are creative people. It is intended to find out these people at an early age as to enable them think creatively and develop their creative abilities. Because of this reason, it is required to define creative people in the first years of education and to develop their thinking abilities and creativity levels. This study was conducted to determine secondary school students' the level of scientific creativity, general creativity and attitudes to science. In this study, relationships between scientific creativity, general creativity and attitudes to science where investigated. In addition relationships between scientific creativity, general creativity and attitudes to science, and socio-demographic, and socio-economics factors where examined. This research is based on relational research model. It is a model used to determine relationships between variables and predict possible outcomes. The relationship between two or more variables is measured using statistical tests. The universe of the study consists of seventh grade students studying in the Middle Black Sea region. The sample of the study consisted of 300 students attending 7. grade selected from volunteers student in secondary schools selected from Amasya and Tokat. The scientific creativity, general creativity and science attitude scale, were used collections of the experimental data. In addition, demographic information form was used for the collection of the students' data. In this research, general creativity and science attitude levels of the students were measured and it was observed that the students' scores from the science attitude scale and the scores from the general creativity scale were related to each other. It was revealed that the general creativity of the students with high science attitudes was high and there was an interaction between them. Scientific creativity and science attitudes of students were measured and it was observed that the scores obtained from the science attitude scale and the scores obtained from the scientific creativity scale were correlated with each other. The scientific creativity of the students with high science attitudes is high and it is revealed that there is an interaction between them. In this research, scientific creativity and general creativity levels of the students were measured and it was observed that the scores obtained from the general creativity scale and the scores obtained from the scientific creativity scale were related to each other. It was found out that the scientific creativity of the students with high levels of general creativity is high and there is an interaction between them. In this research, the relationships between the general creativity, scientific creativity, and attitudes to science of students and their socio-demographic and socio-economics factors were examined and it was observed that the scores obtained where correlated.